Webb-tv: Studio Katarina

Studioprogram från Benhuset där vi tittar vi på djupa vardagsfrågor utifrån ett andligt/teologiskt perspektiv.

Studio Katarina

I Studio Katarina tittar vi på djupa vardagsfrågor utifrån ett andligt/teologiskt perspektiv. Ämnena är sådana som de flesta av oss kan relatera till, så som döden, ensamheten, oron, ovissheten. Dessa ämnen har också blivit oönskat konkreta och kommit nära många av oss under Corona-pandemin. Under hösten vill vi därför fokusera på vad som händer på insidan, i själen, när vi nu lever i ett stort undantagstillstånd. Programmet spelas in i Benhuset på Katarina kyrkogård.

Studio Katarina
Dopet och vattnet som kraftkälla

Livet kommer ur vattnet. Ett samtal om vattnets betydelse för naturen, livet och dopet. Om ritualens betydelse och dopet i vatten som det osynliga tecknet på samhörighet. Med Camilla Lif, kyrkoherde i Katarina församling, samtalar med David Thurfjell och Björn Wiman. Jennie Abrahamson medverkar.
 
GÄSTER
David Thurfjell, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap vid Södertörns högskola.
Björn Wiman, författare och kulturchef på Dagens Nyheter.  
Jennie Abrahamson, artist och låtskrivare.
 
MUSIK
Psalm 378 Gud, hos dig är livets källa. Av Emil Liedgren.
Intromusik av Anderas Eklöf​.

Studio Katarina #05
Att vara kvinna i en pandemi, om catfights och skam.

Säsongens sista Studio Katarina!

GÄSTER

Johanna Wester har en examen i etnologi. Just nu är hon aktuell som författare till nya boken Catfight som handlar om nidbilder av kvinnor i grupp. Hon är Svenska FN-förbundets föreläsare om kvinnors rättigheter och med sin bakgrund inom bl a Ecpat och Mind utbildar hon i barnrätt och psykisk ohälsa.

Sonja Schwarzenberger är journalist och programledare. Tidigare var hon chefredaktör för den feministiska kulturtidsskriften Bang. Nu arbetar hon som samordnare för programverksamheten på Stockholm stadsbibliotek.

Skators (Lina Högström) musik har ett berusande och androgynt uttryck. Med rötter i Västerbotten berättar texterna om rotlöshet, utanförskap och gamla cementerade roller. I år på Manifestgalan tilldelades hon ”Skap och manifests pris till årets textförfattare”.

KONSTEN I BENHUSET

Mia Andrée utforskar den mänskliga existensen och människans inre liv i sitt arbete med grafit, kol och oljepastell på papper. Titeln på konstutställningen ”På glänt / Ajar” syftar på kontakten med känslan av något outgrundligt och stort och ett kreativt flöde.

MUSIK

”Din tur” – text och musik: Skator.

Intromusik av Anderas Eklöf.

Programmet spelas in i Benhuset på Katarina kyrkogård.

Studio Katarina #04
Stora och små förväntningar

I det här avsnittet av Studio Katarina vill vi blicka framåt, på livet efter pandemin. Vi kommer prata om stora och små förväntningar, vilka möjligheter vi har, och vilket ansvar?

Gäster denna gång är experter på angränsande områden, natur och kultur. Båda dessa områden närmar sig på olika sätt frågeställningar som: vad är det att vara människa, vilken roll har vi i världen och i världens bortvändhet - från naturen, kulturen - från Gud?

GÄSTER
Pella Thiel, ekolog och koordinator i nätverket för Naturens rättigheter samt ordförande inom End Ecocide Sverige.

Eric Schüldt, kulturjournalist, aktuell med Text & Musik i P2 samt podden Myter och mysterier.

Samtalet leds av Camilla Lif.

Musikgäster är Mando Diao!

MUSIK
Mando Diao – Vi lever nu
Text och musik: Björn Dixgård Jens Siverstedt
Intromusik av Andreas Eklöf

Studio Katarina #03
En annorlunda jul

Hur firar vi jul i år? Mycket kommer vara annorlunda, men vad är det vi absolut inte får tappa bort denna jul? Finns det likheter mellan jul i pandemitid och den allra första julen? Om det samtalar Camilla Lif och Kattis Ahlström.

Vi gästas också av Linnea Olsson som framför en personlig tolkning av en av våra populära julsånger, tillsammans med Sofie Livebrant. Välkomna!

GÄSTER
Kattis Ahlström, journalist och programledare. Hon har varit julvärd i SVT och generalsekretare i BRIS och är i år en av Sveriges radios Vinterpratare.

Linnea Olsson, cellist, sångerska och låtskrivare, som utöver egen produktion har spelat med bl a Ane Brun, Peter Gabriel och Sting.
Sofie Livebrant, sångerska, låtskrivare och musiker i Katarina församling.

MUSIK:
Tänd ett ljus (text & musik: Niklas Strömstedt och Lasse Lindbom)

Intromusik av Anderas Eklöf​

 

Studio Katarina #02
Själens hemlöshet i coronatider

Känner du dig hemlös i tillvaron? Och i så fall, känner du dig mer eller mindre hemlös nu under pandemin? Camilla Lif samtalar med Helena von Zweigbergk och Mikael Kurkiala. I det här avsnittet är det dessutom världspremiär för bandet Vivii:s nya singel Fool Alone.

GÄSTER
Helena von Zweigbergk, journalist och författare. Gav nyligen ut boken ”Mitt liv som dront: en självbiografisk inventering”.

Mikael Kurkiala, kulturantropolog och omvärldsbevakare vid enheten för forskning och analys i Svenska kyrkan. Aktuell med boken ”När själen går i exil: modernitet, teknologi och det heliga”.

Bandet ViVii består av Caroline Jonsson, Emil Jonsson och Anders Eckeborn. Den stockholmsbaserade trion släppte sitt självbetitlat debutalbum våren 2019. Nu framför de nya singeln Fool Alone som släpps 2 december.

MUSIK
”Fool Alone” – Text och musik: Vivii

Intromusik av Anderas Eklöf

Konsten i Benhuset är av Nils Gunnar Zander

Studio Katarina #01
Närkontakt med döden

Eftersom döden ändå är här; vad ska vi ha den till? Går den att använda på något sätt? Camilla Lif samtalar med Lisa Nilsson och Philip de Croy. Tomas Andersson Wij sjunger.

GÄSTER

Lisa Nilsson, sångerska och låtskrivare, som 1992 slog igenom med albumet ”Himlen runt hörnet”. Just nu är hon aktuell med med den egna föreställningen “Kvinnan som är jag” där Lisa berättar om sin resa från då till nu.
Philip de Croy är thanatolog (läran om döden), författare till ”Boken för dig som en dag ska dö” och ansvarig för religion-och livsåskådning på Historiska museet.
Tomas Andersson Wij, sångare och låtskrivare, är aktuell med nya singeln ”Sträck ut dina armar” och den kommande skivan “Högre än händerna når”.

MUSIK

"Vi la din kropp i jorden" – text och musik: Tomas Andersson Wij
Intromusik av Anderas Eklöf


Lisa Nilsson läser Kristina Lugns dikt ”Jag vill inte lämna denna världen…”.