Nyheter

Prenumerera via RSS

Nya torpet – hjälp i sorgen

Publicerad

– När Fiskartorpet blev vårt kände jag glädjen ända inne i mig för första gången sedan Björn dog. Och den finns kvar, om än sida vid sida med sorgen. Det säger Louise Alström, mamma till Björn som dog 15 år gammal.

Kåkfarare i kloster

Publicerad

Prästen Boel-Marie Lennartsdotter var retreat-ledare vid klostret på Kumlaanstalten från 2008 till 2015.

Avstå för att upptäcka

Publicerad

Fastan handlar inte om att späka sig som man kanske kan tro. Utan det handlar om att avstå något för att vinna något. Att flytta centrum för sin uppmärksamhet.

En tid av möten

Publicerad

82 procent av Svenska kyrkans församlingar har under den stora flyktingvågen 2015-2016 erbjudit olika verksamheter för flyktingar. 

Fairtrade

Publicerad

Väljer du Fairtrade-märkta produkter skapar du möjligheter till förändring. Du bidrar till att odlare och anställda, med egen kraft, kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor. Fairtrade är en oberoende certifiering med uttalat mål att motverka fattigdom och stärka människors inflytande och handlingskraft – med syfte att skapa förändring och utveckling.

TV-doktorn Gunilla Hasselgren

Publicerad

Genom sitt arbete har hon koll på hur svenska folket mår. Gunilla Hasselgren är TV-doktorn som vill lugna och avdramatisera vår syn på sjukdom. Men hon blir bekymrad när hon möter människors livsångest och vill slå ett starkt slag för det existentiella samtalet – helt fritt från tips och råd.

Den blomstertid nu kommer...

Publicerad

Sommarlov är inte bara sol och glädje. Skolavslutningar och luciafirande har blivit tändvätska för främlingsfientliga grupper. I Åmål klottrades hakkors på väggen till en skola som bytt ut ett ord i en julpsalm mot två andra och sociala medier fylldes med hot och hat.

Folkyrkans kärlek räcker till alla

Publicerad

Svenska kyrkan ska vara en demokratiskt styrd folkkyrka. Så står det i lagen. Men folkkyrka är inget enkelt ord i ett mångkulturellt samhälle. Kyrkans chefsteolog reder ut betydelsen.

Unga tankar

Publicerad

Varför händer onda saker i världen? Kan jag alltid vara mig själv? Vad ska jag bli i framtiden? Du är inte ensam om att fundera över livet. Varje år väljer omkring 30 000 tonåringar att konfirmeras i Svenska kyrkan. Konfirmation handlar om Gud, livet och det du tycker är viktigt.

Att lära sig förstå andra. Och sig själv.

Publicerad

"Jag tycker man ska passa på när man får tillfälle, vi lär oss en hel del men det bästa är den gemenskap vi har fått och att vi lärt känna varandra." Nej, det är inte på grund av sin kristna tro som Daniel Modén i Hagfors går i konfirmandgrupp under ett år och detsamma gäller de flesta av hans kamrater. "Nej, men det är intressant att se hur det går till i kyrkan och få reda på varför man gör som man gör", säger Ellen Källberg.

Präst- och diakonvigning den 11 juni 2017

Publicerad

På söndag, den 11 juni, klockan 11 vigs nya präster och diakoner till tjänst i Svenska kyrkan och Karlstads stift. Vigningsgudstjänsten äger rum i domkyrkan och leds av biskop Sören Dalevi.

Vad tycker nomineringsgrupperna?

Publicerad

I Karlstads stift ställer tio nomineringsgrupper upp i höstens val till stiftsfullmäktige och kyrkomötet. För att ringa in vad som skiljer dem åt har Kyrknytt bett en representant för varje grupp att svara på nio frågor. Vem väljer du den 17 september?

Fortsätter kvinnorna tappa mark i kyrkovalet?

Publicerad

Kvinnor och unga är i minoritet inom kyrkans beslutande församlingar. Det behövs fler som engagerar sig om folket ska styra. – Fråga! Det är första steget till förändring, menar Birgitta Halvarsson (S) och Inger Axelsson (BA), som båda tagit sig till den kyrkopolitiska toppen.

Anders Kompass

Publicerad

Karlskogabördige ämbetsmannen Anders Kompass har gett civilkuraget och rättvisepatoset ett ansikte. Den kristna tron gav modet att gå mot strömmen och stå upp för sanningen.

För få konflikter i kyrkan?

Publicerad

Intresset att rösta i kyrkovalet skulle öka om skillnaderna mellan nomineringsgrupperna blev tydligare. Grundproblemet är att det saknas skarpa konfliktlinjer. Det menar Jonas Lindberg, som är präst, forskare inom religion och politik samt ledarskribent i Kyrkans Tidning. Han tycker att kyrkovalet behöver stärkas.

Här döps flest

Publicerad

– Vi har under många år jobbat mycket med en kontinuerlig barnverksamhet, det tror jag är anledningen till att vi har så många dop här, säger Mariana Möllberg Kleven, som är församlingspedagog i Grums och bistår kyrkoherden med församlingsarbete som riktar sig till barn. Grums Pastorat är bäst i Värmland 2016 eftersom man döpt utgör 82,1 procent av antal födda. Och Färgelanda i Dalsland har ändå bättre siffror än Grums, där döptes 86,7 procent av antal födda.

Tystnadsplikt och bikt

Publicerad

Präster är den enda yrkesgrupp i Sverige som har absolut tystnadsplikt.

Våga prata om våld

Publicerad

Om vi vågar prata om våld i nära relationer minskar skammen och de som utövar våld kan börja ta ansvar. Ungefär som i höstens nätkampanj #Metoo där kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier och våldtäkt vägrade stå ut med upplevt stigma och tystnad.

Nya, unga ledare på Hammarö

Publicerad

Mängder av cyklar står uppställda runt entrén till församlings­hemmet Arken på Hammarö. Den som öppnar och kliver in möts av strofer ur psalm 762: ”Bli stilla, låt tystnaden föra dig nära. Närvaron finns där. En kraft som vill bära.”

Får jag lova att berätta

Publicerad

Christer Sjögren har biktat sig i memoarboken "Får jag lov att berätta?" – Jag har kommit till en ålder då jag vågar stå för vem jag är. Det är en väldigt bra känsla.

Skam på riktigt

Publicerad

Nittonåriga Satanay Saleh från Arvika ser ut som Sana, den unga muslimen i den norska teveserien Skam. Jämnåriga Rebecka Johansson påminner mer om de andra karaktärerna i serien. Men eftersom hon också är troende förstår hon Sanas dilemman minst lika bra som Satanay.

God jul och gott nytt år!

Publicerad

Biskop Sören Dalevi önskar alla en riktigt god jul och ett gott nytt år med en podd och dotterns högläsning av julevangeliet.