Multireligiös guide i landet lagom

Mångfalden av religioner, traditioner och ceremonier är olika sätt att uttrycka människors behov av att se tillvaron i ett större sammanhang och hantera det stora mysteriet varför vi finns till. Och ju mer vi vet om varandra och varandras religioner, desto lättare uppstår respekt och tolerans.

Det menar Ulrica Fransson, som parallellt med jobbet som pedagogisk ledare vid Svenska kyrkan i Hagfors också verkar som multi­religiös guide.

– Människors olika trosuppfattningar avspeglar sig i och ger olika avtryck i vardagen. Det handlar om saker som vad man äter, hur man klär sig, hur man lever sitt andliga liv och hur man vill bli behandlad efter döden.

Då alltfler fler människor med andra livs­åskådningar och religioner bor och lever i vårt land behöver vi därför förstå hur tro kan ta sig ut­tryck. Något vi generellt sätt är rätt okunniga om.

Visste du till exempel att det finns flera kalendrar parallellt med vår och att man under ett år faktiskt kan fira tiotalet nyår?

– Det är viktigt och roligt att känna till och respektera att människor har andra helgdagar som är lika viktiga för dem som påsk och jul är för kristna. De vill kanske ta ledigt för ljushögtiden Diwali i november eller det kurdiska nyåret Newroz vid vårdagjämningen istället för julafton, till exempel.

Det är för att bidra till kunskap liknande denna som nätverket med multireligiösa guider finns. Till sin hjälp har varje guide en 18 kilo tung resväska fylld av ett fyrverkeri av religiösa föremål från våra sex stora världs­religioner: kristendom, islam, buddism, hinduism, juden­dom och sikhism. Dessutom ger man varje år ut en multireligiös almanacka där man kan läsa om traditioner, mat och festligheter som kopplas till de olika dagarna.

När Ulrica är ute och berättar och visar de o­lika föremålen i väskan: heliga böcker, radband, bönematta med in­byggd kompass, rökelse, sjalar och ikoner lockas åhörarna in i en värld av trosföreställningar, ritualer, sedvänjor och heliga platser.

– Sjalen är något många vill prata om och har synpunkter på. Det beror nog på att vi inte bara ser en sjal utan ofta lägger in en föreställning om kvinnoförtryck, medan det för de troende handlar om en religiös tradition.

Här avspeglas också vår rädsla: När vi inte för­står varför människor gör på ena eller andra sättet känner vi främlingskap.

– Vi ser oss ju också lätt som landet lagom och bortser från att det är vi som gått extremt långt i att separera religion och samhälle. Men även vi är styrda av religiösa traditioner, tänk bara på alla lysande adventsstjärnor i våra fönster. De symboliserar ju Betlehemsstjärnan, den stjärna som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda Jesusbarnet.

Vill du köpa en Multireligiös almanacka för år 2019?

Köp via Sensus, sök på nätet eller be din bokhandel att ta hem.

 

Vill du anlita en mulitreligiös guide?

Vänd dig till Sensus studieförbund, tel 054-13 71 00.