Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar Besöksadress: Domprostgården, Södra Vallgatan 25, 392 31 Kalmar

Begravning i Svenska kyrkans ordning

Begravning enligt Svenska kyrkan har en fastställd ordning, men har utrymme för komplettering.

Kyrkor och kapell för begravningsgudstjänst i Svenska kyrkans ordning:

Kalmar domkyrka                                                     S:t Johannes kyrka,

Heliga Korsets kyrka,                                                S:ta Birgitta kyrka

Två Systrars kapell                                                    Södra kapellet

Skogssalen                                                               Läs mer i foldern.

Klockringning
• Inledningsmusik
• Extrasång/musik om så önskas
• Griftetal
• Bön
• Överlåtelsen, församlingen står upp. Prästen överlämnar stoftet till den sista vilan med tre skovlar mull eller korstecknet.
• Bibelläsning
• Begravningsbön
 •Herrens bön

Avslutning i kyrkan/kapellet
Vid kremation eller jordbegravning då kistan inte bärs ut till sänkning
• Psalmsång
• Avskedet, de församlade går fram till kistan och med ord eller blommor tar sitt avsked varefter de återtar sina platser.
• Slutbön
• Välsignelsen
• Extra sång/musik om så önskas.
• Avslutningsmusik
• Klockringning

Avslutning vid jordbegravning
• Välsignelsen
• Psalmsång
• Extra sång/musik om så önskas
• Kistan bärs ut under orgelmusik och möts eventuellt av klockringning. De församlade följer efter kistan till graven. De närmast anhöriga går närmast efter kistan.
• Kistan sänks i graven
• Avskedstagandet sker med blommor eller ord.
• Slutbön
• De anhöriga lämnar graven och övriga följer dem.
• Eventuell klockringning

Vad behöver vi anhöriga tänka på när det gäller musik under begravningsgudstjänsten?

I Kalmar finns schemalagda begravningsgudstjänster i Svenska kyrkans ordning, på måndagar och fredagar.

Välkommen att kontakta Jane Börjesson för frågor och bokning:

Jane  Börjesson

Jane Börjesson

Kyrkogårdsförvaltningen i Kalmar

Mer om Jane Börjesson

Domprostgården. Pastorsexpeditionen. Information och bokning av begravning i Svenska kyrkans ordning och i annan ordning. Telefontid må-fre 9-12 och 13-15.