Gräset växer högt på vissa gravar

Nyhet Publicerad Ändrad

Information från kyrkogårdsförvaltningen

I år har gräset börjat växa högt vid gravstenen på många gravar på våra kyrkogårdar. 

Det är gravrättsinnehavarens uppgift att sköta sin grav och hålla den i ett ordnat och värdigt skick enligt 7 kap 3 § begravningslagen. Vi på kyrkogårdsförvaltningen klipper dock gräsmattorna och därmed även gräset på gravarna i samband med att vi kör den stora gräsklipparen över grönytorna.

Trimning runt gravstenar är därför något som vi fr.o.m. förra året erbjuder som en del av den service pastoratet tillhandahåller. Vi har innan haft planteringspaket att erbjuda. Trimningen har alltid ingått i våra planteringspaket, så där blir ingen skillnad. De som inte har någon skötsel från oss innan kommer numera märka att trimningen har uteblivit. Den som inte har tid, ork eller möjlighet att trimma gräs runt gravsten och plantering, kan därför beställa en grundskötsel från kyrkogårdsförvaltningen för 100 kr/år.

Där gräset växer högt på gravarna kan vi på förvaltningen dokumentera att ingen varit närvarande för att sköta graven. När vi för andra växtsäsongen kunnat dokumentera det så får vi möjlighet att ta kontakt med gravrättsinnehavaren så att denne får ta ställning till hur hen vill göra med skötsel och grav. I slutänden kan en fortsatt utebliven skötsel leda till att gravrätten förverkas på grund av uppenbar vanvård i enlighet med 7 kap 33 § begravnings-lagen.

Maria Rosenfågel, Kyrkogårdsadministratör

E-post: maria.rosenfagel@svenskakyrkan.se                  

Telefon: 08-551 782 14