Foto: Sara Lejonclou

Scouter

En chans att uppleva äventyr tillsammans och växa som individer.

Scouterna Idre-Särna är en avdelning under Västerås Stifts scoutkår, som även generöst betalar medlemsavgiften för våra scouter. Det är alltså gratis att vara med på scouterna för församlingens barn och ungdomar.

Just nu bedrivs verksamheten i tre olika åldersgrupper: 
Spårarscout åk 2-3, Upptäckarscout åk 4-6 och Äventyrscout åk 7-9.

Då vi har scouter från hela församlingens geografiska område, från Grövelsjön i norr, Drosbacken/Drevdagen i väst, till Särna i söder och från Idre by så träffas scouterna i Prästgården Idre som ligger centralt i mitten av alla byar.

Vi följer scouternas målspår och upplägg. Vi gör många olika saker tillsammans, som klassiska ”scouting” saker, knopar, surrning, kniv/yxa, första hjälpen. Vi tar scoutmärken på olika teman, spårningar, chiffer, scoutrop, samlar pengar till församlingens fadderbarn osv. Vi har samarbetsövningar och arbetar i små grupper i patruller. Vi är också med på olika miljöprojekt som arrangeras under året. Vi engagerar oss i bygden och det som händer här, medverkar ibland på räddningstjänstens övningar eller går på vandring med Kronprinsessan när hon kommer på besök. Vi kan ha olika teman som exempelvis  ”Fångarna på fortet”, ”Mästerkocken” och ”Scout VM lekar” osv. 

Pedagogiken bygger på ”Learning by doing”, att bli sedd och upplyft i sina gåvor, få växa som individer, prova nya saker och framförallt att ha kul tillsammans.

Vi har en kristen profil på vår scoutverksamhet som går precis hand i hand med scoutlagen, tänkvärda tankar om att vara en god scout/kamrat/medmänniska. Vi avslutar våra möten med scoutbön och scoutlösen ”Var redo”. Tröskeln är alltså låg och det är högt i tak. Hos oss är alla välkomna att vara med oavsett bakgrund, tro eller erfarenhet. Vi arbetar för trygghet, nyfikenhet och öppenhet på alla plan.

Under hösten är det scoutinvigning för läsårets nya scouter i varje åldersgrupp. Då får scouterna en halsduk och sölja samt tillhörighetsmärken att sätta på scoutskjorta eller halsduk. 

Under vår och höst medverkar vi ibland på ”Mittkampen” som är en distriktstävling som Equmenia anordnar för scouter i Dalarna. På sommaren medverkar de äldsta scouterna ofta på Equmenias distriktscoutläger i Dalarna eller Svenska kyrkans ungas scoutläger. På sommaren gör vi även ”Sommarkul” i samverkan med kommunens fritidsgård. Det innebär dagsutflykter i närområdets natur som ex fjällvandring, fiske, kanot/SUP, utmanar rädslor i Höghöjdsbanan och övar koncentration på golfbanan. 

Höstterminen avslutas med Julfest som de äldsta scouterna planerar och har ansvar för. Vårterminen avslutas ofta med en spårning med olika teman (ex: Harry Potter, Frost, Narnia) eller ett större lägerbål med märkesutdelning, sånger, rop, sketcher.

Vi är anslutna till scoutrörelsen via ett avtal mellan Scouterna & Svenska Kyrkan.

Hösttermin sträcker sig sep-dec, vårtermin Feb-maj. 

Om du har några frågor eller vill anmäla dig så kontakta gärna våra ledare sara.lejonclou@svenskakyrkan.se och per.lejonclou@svenskakyrkan.se
Ledare: Pedagogerna Sara & Per Lejonclou