Moa Beak blir ny kyrkoherde i Hörnefors

Nyhet Publicerad

Rekryteringen av ny kyrkoherde till församlingen är klar och i mars är hon på plats. Här får du veta lite mer om vem Moa Beak är.

En och annan Hörneforsare känner säkert igen Moa från kön i mataffären eller har mött henne någon annanstans i samhället. Sedan 2018 bor hon nämligen i Hörnefors även om hon arbetar som präst i Umeå och dessförinnan i Nordmaling.

Hej Moa och välkommen till Hörnefors församling. Om du skulle beskriva dig själv med tre ord vilka blir det då och varför?

– Då får det bli glad, fantasifull och naturälskande pilgrim.

Det här är din första tjänst som kyrkoherde. Varför vill du bli det och varför just i Hörnefors?

– Jag trivs mycket bra här så valet av plats och församling var enkelt. Jag gick kyrkoherdeutbildningen för några år sedan men kände mig inte redo att ta steget då utan sökte i stället en tjänst som präst och arbetsledare i Grisbackakyrkan i Umeå. Jag har haft fyra fina år där jag fått praktisera hantverket som arbetsledare vilket gör att jag känner mig bättre rustad att ta ansvaret som kyrkoherde i dag.
Jag tror att både kyrkan och samhället behöver människor som går in i rollen som ledare under några av sina yrkesverksamma år för att saker ska fungera.
Jag fyller 50 år i januari, en ålder som gör att jag har lång yrkeserfarenhet samtidigt som jag har hälsan och orken i behåll så det är en bra tid i livet att vara kyrkoherde.

Hur tror du att det om ett år kommer att märkas att församlingen har dig som kyrkoherde?

– Jag kommer att göra mitt bästa för att lära känna människor som bor i Hörnefors och fråga om de vill vara med och göra något i församlingens gudstjänster eller verksamheter. Om människor svarar ”ja” kommer det att märkas att det finns en del nya ansikten i kyrkan och i församlingsgården.

Du bor ju redan i Hörnefors, så vi behöver inte tala om för dig vilken trevlig plats det är, men kan du dela med dig av vad du gillar bäst med Hörnefors?

– Stråken kring Hörnån, Gråbolandet och Brukskyrkan tycker jag väldigt mycket om!

Glad över lyckad rekrytering

Att rekrytera en ny kyrkoherde är inte alltid enkelt, det är brist på präster som har rätt kompetens och samtidigt är villiga att ta ansvaret för arbetet i en församling. Det är därför en påtagligt nöjd ordförande för församlingens kyrkoråd som kommenterar tillsättningen av Moa Beak.

– I kyrkorådet är vi mycket nöjda och oerhört stolta över att rekryteringen gått så bra och att vi lyckats värva Moa Beak. Personalen, vi förtroendevalda och alla församlingsbor kommer att bli nöjda med vår nya kyrkoherde, säger Lars Hammarstedt.