Other languages with Google Translate

Kontakt

Hörnefors församling Besöks- och postadress: KYRKVÄGEN 3, 90531 HÖRNEFORS Telefon: +46(930)39930 E-post till Hörnefors församling

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Kyrkans ungdomsgård, Norrbyskär

En skärgårdsidyll med en rik historia. Perfekt för läger och andra arrangemang.

Hörnefors församling har valt att förlägga församlingens konfirmandläger på Norrbyskär. Då håller vi till i Kyrkans ungdomsgård.

Kyrkans ungdomsgård på Norrbyskär ligger längst söderut efter huvudgatan på Långgrundet, en av de tre öar som tillsammans utgör Norrbyskär. Gården ägs och drivs av Stiftelsen Norrbyskärs ungdomsgård. Gården erbjuder ett 60-tal bäddar i vandrarhemsstandard inrymda i den tidigare skolans tre byggnader. Huvudbyggnadens nedervåning upptas av matsal, serveringsrum och kök. En toalett med skötbord finns att tillgå för gårdens gäster. Matsalen är renoverad med känsla för byggnadens historia. Linoljemålade väggar med vacker boasering i finstämda färgval präglar såväl matsal och serveringsrum samt hallutrymmen. Matsalen rymmer ett sjuttiotal platser och har utrymme för flexibel möblering. I denna byggnad återfinns gårdens kiosk. Övervåningen inrymmer kyrksal samt övernattningsrum för gårdens personal.

Bäddarna är fördelade på de tre våningarna i den före detta lärarbostaden, som ligger till höger om huvudbyggnaden, och våning två i "mysiga huset" till vänster om huvudbyggnaden. Bäddarna är fördelade på allt mellan enkelrum till 11-bäddsrum. I "mysiga huset" återfinns toaletten på nedre plan, medan samtliga tre plan i lärarbostaden är utrustade med toaletter. För närvarande finns gårdens duschutrymmen samt tvättstuga på nedre plan i lärarbostaden. En ny servicebyggnad i två våningar med duschutrymmen, tvättstuga samt samlingsrum med havsutsikt är under uppbyggnad. Byggnaden är placerad nedanför huvudbyggnadens vänstra gavel och beräknas tas i bruk sommaren 2020. En ny sträckning av promenadstråket kring byggnaden är under uppförande.

På gården finns flera gräsplaner utmärkta för volleyboll, brännboll, fotboll och liknande. Fritidsutrustning finns att låna på gården. Grillmöjligheter finns dels på gårdsplanen nedanför "mysiga huset" där en havsvik ger möjlighet till bad, dop i havet mm, och dels uppe på en klippa ca 5 minuters promenad från gården. Ett lägerbåls/grillningspaket med önskat innehåll kan beställas från gårdens kök i samband med bokning av gården. Gårdsplanen rymmer också en klockstapel från 1928 samt ett förråd för fritidsutrustning. Ett basutbud erbjuds, innehållande volleyboll, brännboll, fotboll, jätteplockepinn, rockringar, boccia och styltor.

Badmöjligheter finns även vid kolkajen, en brygga placerad längst ut på Tannskär, där även sittplatser finns uppe på en häll. Kolkajen ligger ca 10 minuters promenad från gården. Runt de tre öarna som bildar Norrbyskär finns ytterligare badplatser och utflyktsmål. Muséet anordnar guidade visningar av sina samlingar samt tågturer med guidning, vilket ger en god bild av hur det har sett ut på Norrbyskär tidigare och de livsvillkor som har präglat befolkningens liv. Historien om Norrbyskär är unik, och lämningarna från sågverksepoken är många - gå gärna på upptäcktsfärd runt ön i jakt på spår efter en svunnen tid, du kommer att hitta många olika saker! KFUM erbjuder olika aktiviteter på Norrbyskär som går att boka med dem: samarbetsövningar, höghöjdsbana, kanoting, bågskytte, segling mm.

För färjetider hänvisas till www.visitnorrbyskar.se. Under högsäsong sker nio färjeturer per dag och under vår samt höst sker tre turer per dag. Färjeturen tar 10-15 minuter.

Gårdens personal har möjlighet att möta upp vid färjekajen vid ankomst samt vara behjälplig vid avfärd - vilket underlättar transport av packning. Ön är bilfri, men gårdens fyrhjuling kan med hjälp av släp förflytta er packning till och från gården om så önskas - säg till vid bokningen om sådana önskemål finns. Några cyklar finns för utlåning, samt en cykelkärra.

I "mysiga huset" finns två samlingsrum på nedre plan. Till höger om hallen finns ett nyrenoverat rum med möjlighet till ett fyrtiotal sittplatser samt bord anpassade till flexibel möblering. Whiteboardtavla på vägg samt flyttbart blädderblocksstativ finns att tillgå. Det vänstra rummet präglas av en rustik känsla - timmerväggar i orginalskick samt sittgrupper. Här finns möjlighet till filmvisning då en vägg är anpassad för detta. Samtliga byggnader är utrustade med ramp.

Kyrksalen med sitt vackra originalaltarfönster erbjuder sittplats för ca 150 personer. Belägen på övervåningen erbjuder den möjlighet till allt från stilla andakter till evenemang med mer ljudliga inslag. Ett basutbud av ljuständningsmöjligheter mm erbjuds. Bänkarna i kyrksalen är ej fastsatta vilket ger möjlighet till flexibel möblering. Kyrksalen, liksom gården i övrigt, hanteras varsamt och all renovering sker i samråd med Länsstyrelsen i Västerbottens län och med hjälp av Historiska Hus i Norr:s sakkunnighet.

Gården, eller delar av den, hyrs ut till församlingar, skolor, föreningar och privatpersoner. Stiftelsen som driver gården kan ordna med kökspersonal och kock för helinackordering vid läger, kurser och andra arrangemang.

(En unik historisk idyll

I slutet av 1800-talet lät Frans Kempe bygga upp samhället Norrbyskär med sågverk, arbetarbostäder, skola och kyrksal. Skolan bestod av tre huvudbyggnader med kyrksal på övervåningen i huvudbyggnaden. 1968 donerade Mo och Domsjö den nuvarande lägergården till församlingarna i dåvarande Öre och Ume kontrakt, numera Södra Västerbottens kontrakt.)

Bokning

För bokning och ytterligare information om Kyrkans ungdomsgård på Norrbyskär hänvisar vi till Stiftelsen Norrbyskärs ungdomsgård.

Christer Fredriksson, ordf
E-post: christerfredriksson122@gmail.com