Kyrkans Vocalensemble

En avancerad vuxenkör.

Kören bildades redan 1919. Verksamheten har genom åren kommit att omfatta mängder av framträdanden, huvudsakligen i gudstjänster och högmässor men även som större konserter. Kören gör regelbundet också utlandsturnéer.

Hässleholms kyrkas vocalensemble är en kyrkokör för blandade röster som är knuten till Hässleholms kyrka inom Hässleholms församling. Kören har ett sextiotal medlemmar och omfattar allt ifrån 20-åringarna, som just lämnat ungdomskören, till de äldsta sångarna.

Sedan Birgitta Roslund 1986 tillträdde tjänsten som organist i Hässleholms församling har hon också varit körens ledare. Huvuduppgiften för kören är att berika gudstjänsterna i Hässleholms kyrka med körsång och att vara ett stöd för församlingssången i psalmer och mässpartier.

Utöver denna grundläggande uppgift har kören regelbundet tillsammans med dirigenten Birgitta tagit sig an flera av de stora kyrkomusikaliska verken med orkester såsom Juloratoriet och Johannespassionen av Bach, Händels Messias och Mozarts Requiem.

Ibland ges konserter/musikgudstjänster då programmet huvudsakligen består av á capellamusik eller sång tillsammans med mindre instrumentalgrupper. Kören anlitas också för olika profana framträdanden, bland annat i stadens förnämliga kulturhus tillsammans med kända artister och musiker. Ett flertal gånger har Vocalensemblen framträtt som operakör i ”Opera på Drakamöllan” på Österlen. Med jämna mellanrum har det också getts möjlighet att bege sig ut i Europa för att bjuda på svensk körsång. Rom, Paris, Rotterdam, London och Hamburg är några av färdmålen.

2014 fick kören uppleva en ny höjdpunkt. I samband med 100-årsjubileet för såväl Hässleholms kommun som Hässleholm kyrka fick Vocalensemblen det ärofyllda uppdraget att medverka i uruppförandet av Jörgen Dafgårds verk ”Ljuvlig är din boning” med text ur Psaltaren, som hade beställts av Hässleholms kommun och som framfördes i Hässleholms kyrka.

Kören övar torsdagar 18.30–21.00 i musiksalen, inklusive 20 minuters fikapaus.

Hösteterminen 2018 börjar 23 augusti och håller på till vårterminen 2019 är slut 23 maj.

Hässleholms församlingshus
Kyrkbacken 2, Hässleholm