Lyssna

Digitala gudstjänster och andakter

Känner du att du vill gå till kyrkan men inte kan eller bör? För dig som vill vara med på distans finns här länkar till webbsända gudstjänster och andakter. Listan fylls på med lokala sändningar allteftersom (uppdaterad 15 maj).

Det är en speciell och annorlunda tid vi befinner oss i nu. Det är många som ombeds att stanna hemma, som uppmanas att visa omsorg på ett helt nytt sätt - genom att inte träffas. För dig som längtar och vill gå till kyrkan men inte kan eller bör göra det har här samlats några länkar med digtiala gudstjänster från församlingar i Härnösands stift och till radio och tv-gudstjänster och andakter.

Kom ihåg att våra präster och diakoner finns till hands, bara ett telefonsamtal bort.

Lokala gudstjänster/andakter

Biskop Eva Nordung Byström inledde stilla veckan med en kort andakt inför påsken. Under våren fortsätter hon att göra en ny videoandakt varje vecka. 
Publiceras  här på Härnösands stifts hemsida 

Frösö, Sunne, Norderö församling direktsänder gudstjänster på facebook. Läggs även ut på deras hemsida där det går att se i efterhand. 
Frösö, Sunne och Norderö församling

Helgmålsbönen på pingstafton har spelats in på sydsamiska och finska i Tännäs kyrka respektive Härnösands domkyrka. Det med anledning av de nya översättningarna av kyrkohandboken. Helgmålsbönerna kan ses på från och med lördag 30 maj.
Publiceras här på Härnösands stifts hemsida

Härnösands domkyrka direktsänder gudstjänsterna i domkyrkan söndagar och kyrkliga helgdag. Helgmålsbön från pastoratets olika kyrkor publiceras varje vecka.
Svenska kyrkan Härnösand

I Kramfors pastorat sänder Nordingrå församling och Gudmundrå församling  regelbundet gudstjänster på facebook. 

https://www.facebook.com/nordingrakyrka

https://www.facebook.com/Gudmundra

Krokoms pastorat spelar in radiogudstjänster som sänds i Radio Krokom onsdagar 13:30-14:00 med repris söndag 11:00. Radiogudstjänsterna finns även på pastoratets hemsida där det går att lyssna när som helst.
Krokoms pastorat 

 Själevad, Mo, Björna pastorat filmar gudstjänster speciellt för webben, en förkortad version av söndagens gudstjänst, som läggs ut på deras hemsida.
Själevad, Mo och Björna pastorat

Sundsvalls församling publicerar regelbundet filmade andakter på sin hemsida.
Sundsvalls församling

Åre pastorat direktsänder gudstjänster och andakter på församlingarnas facebooksidor.
Åre pastorat

Östersunds församling publicerar helgmålsbön varje lördag klockan 18. På onsdagar klockan 12 bes Herrens bön på webben. En meditativ mässa ”Väggrepp” firas via Skype.  
Östersunds församling


Webbsändningar från uppsala domkyrka
Vissa gudstjänster i Uppsala domkyrka direktsänds och kan även ses i efterhand. Där finns bland annat påskhelgens gudstjänster sparade.
Gudstjänster från Uppsala domkyrka

Andakter från kyrkan nationellt

På Vimeo samlar Svenska kyrkans nationella nivå regelbundna videoandakter från Mariakapellet på kyrkokansliet. Där finns även andra filmer om kyrkans med böner och betraktelser och om Svenska kyrkans verksamhet.
Svenska kyrkan nationellt

sveriges television

Gudstjänster i Sveriges television

sveriges Radio

Morgonandakten i Sveriges radio

Gudstjänster i Sveriges radio

Tankar inför helgen

Här finns en blogg där präster funderar utifrån den kommande söndagens texter.
Tankar inför helgen

Digitala gudstjänster och konserter

Om du inte har möjlighet att besöka en gudstjänst eller en konsert kan du delta digitalt. Sök i Svenska kyrkans gemensamma kalender efter något som passar dig – någonstans i landet.

Vad är vad i gudstjänsten

I gudstjänsten förekommer flera ord och moment som kan vara svåra att förstå. Nedan finns en lista som förklarar begreppen.

Olika former av gudstjänster

En gudstjänst är alltid offentlig och du som vill delta är välkommen, precis som den du är. Gudstjänsterna utformas på olika sätt och har olika namn.

Vad är vad i kyrkan?

Har du koll på kyrkans olika delar och detaljer? Den här bilden visar den allra vanligaste typen av kyrkobyggnad i Sverige. En långhuskyrka med avrundat slut mot öster och torn i väster.  På den här sidan kan du lära dig mer om kyrkobyggnaden.