Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan i Haninge Besöksadress: Runstensvägen 14, 13638 Handen Postadress: BOX 113, 13622 Haninge Telefon:+46(8)55567000 E-post till Svenska kyrkan i Haninge

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Österhaningesalen

Österhaningesalen kan kostnadsfritt användas för begravningsceremonier av alla oavsett religiös tillhörighet. Lokalen kan möbleras på olika sätt och det finns många möjligheter för personligt utformade begravningsakter, både religiösa och icke religiösa. Lokalen kan även hyras för andra ändamål.

Uthyrning

Österhaningesalen kan användas även för andra ändamål än begravningsceremonier. Kostnad halvdag: 3000 kr. Kostnad heldag: 4500 kr.
Kontaktuppgifter för bokning

Besöksadress Österhaningesalen
Österhaninge begravningsplats
Västra infarten
Klockarlötsvägen 14B
137 95 Österhaninge

 

​Utsikt över dalgången

Byggnaden är formad som ett upp och nervänt skrov, ett strandat skepp. Formen kan också liknas vid kupade händer som vill skydda. 

I det stora rummet med sex meter i takhöjd öppnar sig stora glaspartier med utsikt över den vackra dalgången. Som fokus finns ett smalt fönster som arkitekterna kallat en strimma av hopp.

För alla oavsett tro

Österhaningesalen skall kunna användas för begravningar av alla oavsett religiös tillhörighet. Alla folkbokförda som betalar begravningsavgift har lagstadgad rätt till en värdig lokal för begravning oavsett tro eller om man vill ha en helt borgerlig begravning.

Den nya ceremonilokalen är neutral och saknar religiösa symboler men är ritad för att härbärgera de många gånger svåraste stunderna i en människas liv, att ta farväl av en älskad människa.

Lokalen kan möbleras på olika sätt och det finns många möjligheter för personligt utformade begravningsakter, både religiösa och icke religiösa. Lokalen kan även hyras för andra ändamål.

Naturen inspirationskälla

Byggnaden är formad efter platsens naturliga förutsättningar, inspirationskälla är naturen närmast utanför och skärgården.

Byggnaden är relativt sluten mot entrésidan där det finns en omfamnande förgård med ett vattenspel och grönska där man kan dröja kvar före och efter begravningen. Takkonstruktionen är limträ. Fasaden är i grått trä med takspån på vissa delar. Det finns ett släktskap med Österhaninge kyrkas torn. 

Belysningen består av stora lampor i form av moln. Väggarna är klädda i vitmålat trä och golvet är kalksten med olika ytbehandling.

​Byggnaden invigdes 9 okt 2012.

Arkitekt; Åsa Flarup-Källmark (A-sidans arkitektkontor), landskapsarkitekt; Monica Sandberg (Landskapsgruppen) och Bengt Krusemo (Bjerking AB).