Dop

Vill du låta döpa ditt barn? Eller vill du själv bli döpt? Dopet är en fest då vi firar att den som döps blir en del i Guds stora familj. Det är också en fin tradition som går långt tillbaka i historien.


Svenska kyrkan i Häggenås-Lit-Kyrkås erbjuder dop i alla våra fyra kyrkor. Dopet kan också ske på annan plats. Dopet kan vara en del i en gudstjänst tillsammans med hela församlingen, eller lite mera enskilt i en dopgudstjänst.

Vill ni veta mera om dopet, både rent praktiskt, men också innehållsmässigt så tveka inte att höra av er till oss på Pastorsexpeditionen. Dopklänningar finns att låna om ni inte har har någon egen. Efter dopet har ni möjlighet att låna någon av våra lokaler för dopkaffe om ni vill.

Dopförfrågan

Här kan du göra en förfrågan om dop genom webben.

Att få barn

Ord räcker inte riktigt till för att beskriva det vi upplever när vi får ta emot ett barn. Det är glädje och bävan om vartannat. Barnet är en sådan ofattbar gåva. Vi önskar det allt gott: kärlek, trygghet, frihet. 

Att få barn är en stor händelse i livet. Allt blir annorlunda och som förälder får man ett stort ansvar över någon annans liv. Att sätta gränser och ge frihet i lagom blandning är inte lätt. Ni har en spännande resa framför er. För dig som förälder kan dopet vara ett tecken på tacksamhet, att du har fått bli förälder till just denna lilla människa.

När som helst i livet kan man döpas. Genom dopet blir man medlem i Guds stora familj och i Svenska kyrkan. Dopet är en möjlighet att formulera detta ansvar men det är också en högtidsstund och fest där vi får dela glädjen över ett nytt liv, något av det största i skapelsen. Som vuxen blir dopet mer av en bekännelsehandling. Kanske har det föregåtts av t.ex. en Alphakurs eller någon annan undervisning i kristen tro. Men innebörden är precis densamma som när ett litet barn döps.

Dopet blir ett tecken på vår samhörighet med både varandra och den Gud som skapat oss. I den äldsta kyrkan användes ofta ett vattendrag när någon skulle döpas. Vattnet står som symbol för Guds kärlek som renar från allt ont och den vita dopdräkten visar på det nya livet med Gud.

Dopet

I dopet blir vi berörda av Gud. Namnet skrivs in i livets bok hos Gud. Vattnet gjuts tre gånger över barnets huvud samtidigt som prästen säger: ”Jag döper dig i Faderns och Sonens och den Helige Andens namn.” Obegripligt men sant är det som händer i dopet, vi blir berörda av Gud.

Dopets symboler får hjälpa oss att berätta om det obegripligt sanna,mysteriet.

Vattnet

Utan vatten kan vi inte leva! Vi föds till den här världen omslutna av vatten, och genom dopets vatten blir vi också Guds barn. Vi ber: ”Gud, vår Fader, vi tackar dig för att du i dopets källa låter de vatten strömma fram som ger världen liv.”

 Ljuset

Jesus säger: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.” Dopljuset är en påminnelse om detta. Att Jesus vill leda oss på vägen genom livet, liksom ett ljus kan visa vägen genom mörkret. Dopljuset vill också påminna oss om att sprida ljuset och värmen vidare till andra.

Korstecknet

På pannan, munnen och hjärtat tecknar prästen ett kors. Ett kors som vill berätta om att dopet handlar om hela människan, att vi hör samman med den korsfäste och uppstående Jesus Kristus som kallar oss att vara hans lärjunge.

Andra bra sidor om dopet finns på nätet, med information om saker som man kan fundera på som förälder när man vill döpa sitt barn.

Dopsajten

Dopguiden