En dag om våld i nära relation 2/10. Konstadsfritt och bara att droppa in!

På internationella ickevåldsdagen, söndagen 2 oktober 2022 kl 14-17.30, belyser vi våld i nära relationer. Fokus ligger särskilt på det våld som drabbar barn och unga, oavsett om de blir vittnen eller själva utsätts för våldet. Dagen ordnas i Gustav Vasa kyrka och medverkar gör en rad tongivande organisationer.

VÄLKOMMEN TILL DENNA VIKTIGA DAG I GUSTAF VASA KYRKA!

Syftet med dagen är att med gemensamma krafter förebygga våld i nära relation, med särskilt fokus på barn och unga. Ingen ska behöva vare sig utsättas för eller bevittna våld. Enligt den nya lagen från maj 2021 betraktas ett barn som bevittnar våld inte bara som ett vittne utan som brottsoffer. Juridiskt sett är det stor skillnad, men även etiskt. Ickevåldsdagen är ett samarbete mellan församlingar i Svenska kyrkan, Stockholms stiftskansli och ett antal externa organisationer.

Medverkande organisationer förutom Svenska kyrkan: Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH), Kollektiv sorg, Stiftelsen Unga Kvinnors Värn, MÄN för jämställdhet, Avancerad sjukvård i hemmet (ASIH) och Alla Kvinnors Hus.

Dagen innehåller uppträdanden, seminarier och panelsamtal. Syftet är folkbildning. Ökad kunskap ger resultat.

Svenska kyrkan vill med Gustav Vasas församling i spetsen och i samarbete med flera andra organisationer driva på i denna fråga och ser behovet av att lyfta barns och ungas röster. Den här dagen får vi vuxna lyssna. 

Dagen livestreamades på Gustaf Vasa församlings Facebooksida.

Program

14.00-14.15 Inledning – Monolog av MARIKA LAGERCRANTZ

Marika Lagercrantz, skådespelare och regissör, inleder dagen med att gestalta rollen Isa från Oratoriet ”Gud har inga andra händer än våra”, 2022.” När människor tvingats isolera sig och arbeta hemifrån har våldet i nära relation ökat dramatiskt, både vad gäller kvinnor och barn. Isa är en kvinna som varit nära att dödas, men överlevt tack vare en grannes ingripande. Detta är hennes vittnesmål.”

14.15-14.55 Seminarium 1 – STIFTELSEN UNGA KVINNORS VÄRN och ALLA KVINNORS HUS

Ursula Grönberg, leg. psykoterapeut, socionom, lärare i psykoterapi och handledare på Stiftelsen Unga Kvinnors Värn talar om våldets konsekvenser för barn och unga. Barn och unga betalar ett högt pris när de utsätts för våld av sina föräldrar. När den som ska vara barnets trygghet samtidigt försätter det i outhärdlig skräck blir det svårt för barnet att ta hand om känslorna. För dessa barn och unga kan rädslan bli en följeslagare som aldrig lämnar dem.
Maria Lundmark, kurator och terapeut och Anna Segerberg, kurator från Stiftelsen Unga Kvinnors Värn berättar om UKVs arbete och vad som bedöms verksamt för att ge unga kvinnor stöd till ett självständigt liv fritt från våld och förtryck.  
Malena Rahm och Josefine Merinder från Alla Kvinnors Hus berättar om barnverksamheten på det skyddande boendet, hur skolan för barnen är uppbyggd och vad de får under sin vistelse. 

15.00-15.40 Seminarium 2 - MÄN FÖR JÄMSTÄLLDHET

”MÄN för jämställdhet” tar här utgångspunkt i personliga erfarenheter både av att ha utövat och att ha utsatts för våld. På så sätt beskrivs vägen ut ur våldet i riktning mot ett aktivt engagemang i frågorna. Hoppet är att världen går att förändra om män, som står för majoriteten av allt våld, ändrar sitt beteende. MÄN för jämställdhet arbetar normkritiskt i frågor som rör maskulinitet och våld och en stor del av detta arbete handlar om prevention, det vill säga att genom förändrade perspektiv motverka strukturer och att genom enkla vardagliga medel göra en stor skillnad.

15.40-15.55 Fika

15.55-16.25 Seminarium 3 – KOLLEKTIV SORG

Seminariet leds av Najah Omar, Ramatoulie Sesay och Alexander Zadruzny från organisationen Kollektiv sorg, Amnesty. Problemet med gatuvåld och skjutningar lyfts – och människorna bakom rubrikerna förmänskligas. ”Kollektiv Sorg” är en organisation som skapats för att uppmärksamma våldet, men också för att stödja de människor som påverkas av det. Rörelsen stöds av Amnesty under ett projekt som syftar till att stärka unga människorättsaktivister.

16.30-17.00 Panelsamtal

Panelsamtalet leds av Sandra Signarsdotter. Medverkande är Frida Walter, överlevare av våld i nära relation, sjuksköterska och föreläsare samt författare till böckerna ”Nu går jag!” och ”Att våga fråga!”; Linda Landin, sjuksköterska med erfarenhet från ASIH (avancerad sjukvård i hemmet) och författare till magisteruppsatsen ”Barns upplevelser av våld i nära relationer”; Maria Lundmark och Anna Segerberg från Unga Kvinnors Värn; en representant från Kollektiv Sorg; Johannes Svanerud, MÄN för jämställdhet

17.00-17.15 Om icke-våld och vår svenska historia

Marika Lagercrantz om icke-våld och civilt motstånd som en del av vår svenska historia, vår nutid och vår framtid.

17.15-17.30 Avslut

 

Kostnadsfritt event. Ingen anmälan krävs. Bara att droppa in!

  • ”En dag om våld i nära relation” ordnas årligen på Internationella Ickevåldsdagen. Dagen ordnas av Svenska kyrkan med flera organisationer som på olika sätt arbetar mot våld i samhället och i familjer.
  • 2022 kommer ”En dag om våld i nära relation” att livestreamas från Gustaf Vasa församlings Facebooksida.
  • I pauserna kommer föreläsarna att intervjuas av Gustaf Vasa församlings unga resurs, Thyra Söderdahl, 19 år, samt engagerad ideell i rörelsen Backa Systerskapet.

Fakta

Internationella ickevåldsdagen infaller varje år den 2 oktober. Den är en av FN:s internationella dagar, instiftad för att främja ickevåld.

Resolutionen för att uppmärksamma dagen antogs av FN:s generalförsamling den 15 juni 2007.

Datumet valdes för att uppmärksamma Mahatma Gandhi som föddes den 2 oktober 1869 och var en känd förespråkare av ickevåld och fredlig konflikthantering.