Begravning

Mariakyrkan är en fin kyrka för begravningar, enkel, intim och med varma färger. Det lätt att ta sig dit kommunalt, att parkera i närheten och att komma in i kyrkan med rullstol. En ren och värdig inramning för avsked och saknad. Också domkyrkan används för begravningar.

Den lilla kyrkans närhetskänsla, läget vid Stampens kyrkogård har gjort Mariakyrkan till en omtyckt begravningskyrka. Domkyrkan med sin ljusa arkitektur erbjuder det stora kyrkorummets öppenhet. När man väljer att ha begravningsgudstjänst i Domkyrkan ska man tänka på det är en välbesökt kyrka. Alla förrättningar är offentliga och det kan hända att besökare kommer och går under begravningen.

Du som anhörig kan boka begravning genom bokningscentralen på telefon 031-731 66 00 men vanligare är att man kontaktar en begravningsbyrå. Byrån bokar då begravningen och bistår dig med val av kista, transporter och annat som du vill ha hjälp med. Du kan bestämma mycket av det som händer i begravningsgudstjänsten såsom psalmer och annan musik. Många människor berättar eller skriver ner sina önskemål inför det som rör de praktiska arrangemangen. Dessa önskemål tar du som anhörig upp med prästen i samtalet inför begravningen.

Domkyrkoförsamlingens präster och diakoner har stor vana vid människor i sorg, och du är välkommen att kontakta dem för själavårdssamtal om du vill prata med någon om det du går igenom.