Kyrkogårdar

Svenska kyrkan i Gävles begravningsplatser är inte bara de dödas vilorum utan lika mycket en plats för oss levande. Här finns möjlighet att vandra och ta del av bygdens historia, njuta av konstverk och inte minst all växtlighet. Begravningsplatser är till för alla oavsett tro. Finansieringen sker via den obliga-toriska begravningsavgiften som alla skrivna i Sverige betalar.

Kyrkogårdsenheten tar hand om Svenska kyrkan i Gävles tre begravningsplatser, Gamla kyrkogården, Skogskyrkogården och Bomhus kyrkogård.

Det finns olika typer av gravar. Utbudet varierar mellan kyrkogårdarna. Se respektive kyrkogård för vad som gäller.

Minneslund

En gemensam och anonym gravplats. Blommor och ljus läggs på en gemensam utsmyckningsplats och all skötsel ombesörjes av kyrkogårdsenheten. Minneslund finns på Skogskyrkogården och Bomhus kyrkogård.

Allmän urnlund

En urngrav med plats för två urnor och en liggande gravsten. Blommor och ljus läggs på en gemensam utsmyckningsplats och all skötsel ombesörjes av kyrkogårdsenheten. Finns endast på Skogskyrkogården.

Traditionell grav

Avsedd för kistor och/eller urnor. Passar för dig som önskar valfrihet gällande storlek, utformning och skötsel. På Skogskyrkogården finns det också ett område anpassat för muslimska gravsättningar.

SkogsKolumbarium

Skogskolumbariet är en begravningsplats där stoftet vilar i små, enskilda och slutna nischer där namn, födelse- och dödsår ingraveras i en nischplatta av frostat glas. Kolumbariet är öppet för anhöriga mellan 08.00-20.00 alla dagar i veckan. Blommor och ljus läggs på en gemensam utsmyckningsplats och all skötsel ombesörjes av kyrkogårdsenheten.

Spridning

Ett alternativ till gravsättning på en begravningsplats är att sprida askan i naturen. Spridningstillstånd söks hos länsstyrelsen. Se länsstyrelsens hemsida för mer information.

Så hittar du till graven

På Skogskyrkogården finns sedan 2015 en ny informationstavla där man kan söka var en gravsatt person finns. Man skriver på bildskärmen in de uppgifter man har, namn till exempel, och sedan får man fram en karta på var personens gravplats ligger.

Så hittar du rätt grav Bild: Gävle pastorat

Ett helt nytt hjälpmedel till våra besökare. Det är faktiskt den första i sitt slag i Sverige. Tjänsten är kopplad till www.svenskagravar.se där man hemifrån kan göra samma sak för alla våra kyrkogårdar.

Kontroll av gravstenar

Kyrkogårdarna är en plats som besöks av allmänheten och det är en arbetsplats för kyrkogårdspersonal och inhyrda.
Kyrkogårdsenheten har ansvaret för att kontroll av gravstenar utförs var 5 år, men det är gravrättsinnehavarens ansvar att gravstenen är monterad efter gällande regelverk.

Kontrollen undersöker gravstenens stabilitet, en gravsten skall klara ett tryck/en dragkraft på 35 kg utan att välta. Kyrkogårdsenheten har rätt att lägga ner en gravsten som inte klarar kontrollen.

För att åtgärda lösa gravstenar måste gravrättsinnehavaren själv kontakta ett stenhuggeri.