Pärlstigen

En natur- & meditationsstig i Sunne.

Pärlstigen är en natur- och meditationsstig. Den är ca 1,5 kilometer lång och till stor del framkomlig för rörelsehindrade. Platsen är öppen för alla som vill göra en naturskön utflykt och kanske kombinera vandringen med att också blicka inåt.

Stigen är en del av ett större område som Härnösands stifts egendomsnämnd avsatt för rekreation. Det har tillgängliggjorts med gångvägar, vindskydd och spänger. Även angränsande öar har undantagits skogsbruk och är tänkta att användas för friluftsliv.

Bakgrund

Det var egendomsnämnden som tog initiativet till Pärlstigen. Man sökte en plats där människor kan få möjlighet till rekreation av både kropp och själ. På den natursköna udden här i Sunne fann man den platsen. Därmed genomfördes projektet i samarbete med Frösö Sunne Norderö församling, som har fortsatt ansvar för området.

Frälsarkransen

Pärlstigen har inspirerats av den förre biskopen Martin Lönnebos populära armband Frälsarkransen, bestående av pärlor med olika färger och namn, skapade för att hjälpa människor att hitta fokus i sina böner. Likt armbandets pärlor är stigen i Sunne tänkt att ge möjlighet till andlig reflektion och sinnesro.

Längs stigen finns armbandets pärlor i stor form, tillverkade av granit. Några av de så kallade Tystnadspärlorna är utspridda och de övriga pärlorna finner man vid stigens mitt i Pelarsalen, där det också står ett altare i skiffer.

Guider

Till stigen finns meditationsguider i några olika varianter. Dessa har utarbetats för att passa olika åldrar och preferenser. Det finns tryckta guider att låna med sig på sin vandring. Man finner dem i ett skåp i vindskyddet närmast starten på Pärlstigen. De finns också här på webben. Klicka här för att komma direkt till guiderna.

Vi önskar dig en fridfull vandring och skickar med en hälsning från biskop Martin Lönnebo:

Må Kristus osynligt vandra med varje vandrare efter leden,
lätta bördor och ge livsmod.

 

Pärlstigen och rekreationsområdet vid Sunne. Kartan finns att ladda ner både låg- och högupplöst under fliken Guider
Radband. Mobil.

Guider till Pärlstigen

Här finner du meditationsguider till Pärlstigen. Här finns också kartan för Pärlstigen och rekreationsområdet att ladda ner.

Armbandet Frälsarkransen ligger på en stubbe i naturen.

Frälsarkransen

Det var biskop Martin Lönnebo som skapade Frälsarkransen. Denna sida ger dig lite mer information om det och om själva armbandet.