Vi behöver bli arga

Nyhet Publicerad

Varför har vi låtit vår jord lida? Varför har vi ett kortsiktigt tänk? Klimatrapporten från FN talar sitt tydliga språk. Ett språk som borde väcka alla som får del av den. IngaLill Widegarn Andrén skriver om klimatet, ilska och hopp.

Jag blir heligt förbannad!

Jesus var förbannad, så heligt arg att han vräkte runt bord och marknadsstånd, skrämde människor. Hans huvud höll på att sprängas och händerna var hårda av helig vrede. Han var upprörd, upprörd över hur templet användes som ett köpcentrum där allt möjligt såldes och köpslogs om.Det tempel som var tänkt att vara en plats för människor att finna ro och vila i och för att umgås med Gud.

Men vad hjälper det? Att vara så arg att det resulterar i skrämda människor och förstörelse? Kanske någon väcks till någon form av insikt, kanske någon springer därifrån, någon annan säger till sin granne ”den där är ju tokig vem lyssnar på en sån?”

Men det finns något sunt också, att bli sådär arg. När inget annat har hjälpt och man har pratat och visat och varit pedagogisk och inget verkar ändra sig. Då kan det vara så att man behöver lätta på trycket, kanske inte ha omkull bord och förstöra, men man behöver bli arg. Och använda sig av den kraften och energin till förändring.

Vi behöver bli arga. Vi behöver visa vår förtvivlan över att vår jord, vårt tempel det enda hem vi har i rymden, är på väg att bli en plats som mer liknar ett helvete än ett paradis.

Jag skräms av nyheterna av rapporterna, jag skäms inför mina barnbarn. Men vad kan jag göra?

Jag kan göra massor. Sopsortera, spara på vatten, äta mer vegetariskt, konsumera mindre, inte flyga. Ja du vet allt det där, du gör säkert allt det och lite till.  Men ibland så känns det verkligen hopplöst.

Jag möts ibland av de som säger det spelar ändå ingen roll om jag handlar ekologiskt eller sorterar mina sopor. Det är kört…

Men jo det spelar roll.

Vi återvänder till templet. Jesus är där med sina vänner. I templet finns en kista där människor kan skänka pengar till de fattiga. En fattig änka skänker en slant. Vännerna säger vad ska det där lilla göra för skillnad? Jesus ser på änkan och sedan på sina vänner och säger. Jo det gör skillnad hon skänker av det lilla hon har, vilket är stor skillnad för henne, hon gör något. För henne gör det skillnad hon bidrar till sin värld, för att hon hoppas på en bättre värld.

Det är det vi måste göra bidra med vårt, det vi kan. Gör det du kan, jag gör det jag kan. Kanske kan jag mer, kanske kan du mer. Förmodligen.

Jag lever i en del av världen som än så länge inte drabbats så hårt av klimatförändringar. Jag har kunskap och möjlighet att ta del av rapporter och forskning. Jag kan göra medvetna val. Jag kan rösta och göra de val som jag tror på. Jag har ett ansvar inför mina medmänniskor och framtiden.

Det ger mig hopp. Min rädsla ska inte få ta över och göra mig förlamad. Min vrede ska jag använda till att göra de val och handlingar jag tror på.

Jag vill inspireras av andra människor och jag vill inspirera andra till att sopsortera, spara på vatten, odla egna tomater, leva i gemenskap med människor på den här paradisiska planeten som är vårt enda hem.

Prova själv att inspirera genom att göra det du kan. Ta del av den rörelse som ger hopp. Även om det är litet så bidrar det till en skillnad.
Lev i hoppet och var en inspiratör, det du gör för någon annan gör du för dig själv och vår jord.

Människor är samlade en som räcker upp din en arm i luften är i fokus.

Klimatförändringarnas konsekvenser

Klimatfrågan är vår tids ödesfråga. Hela ekosystem riskerar att kollapsa och redan idag leder dess följder till konflikter och att människor tvingas på flykt från sina hem. De människor som bidrar minst till klimatförändringarna är de som drabbas mest. Därför vill Act Svenska kyrkan tala om klimatfrågan, som en rättvisefråga. 

Walk for future

- bli en pilgrim för vår jord! Artikel av IngaLill Widegarn Andrén

Mitt i mellan-vandring, lördag 27 april

Följ med på pilgrimsvandring i vår! Allt fler hittar pilgrimsvandring som ett sätt att kliva ur vardagen, reflektera och hämta kraft.