Foto: Alex Giacomini /Ikon

Det ska vara lätt att göra rätt

5 enkla tips som du kan göra för att minska klimatspår och hjälpa planeten

Nästan varje dag påminns vi om att vårt sätt att leva inte håller. På radion hör vi om smältande isar, ökade temperaturer, orkaner som slår sönder allt i sin väg. Det är lätt att tappa modet. Men tillsammans kan vi hjälpas åt.

I guiden Ett hållbart liv finns 365 tips inom olika områden som man kan göra för att minska sitt klimatspår och hjälpa planeten. Tipsen är kortfattade och enkelt skrivna. Man får också rådet att ”plocka lågt hängande frukter först”, dvs att börja med sådant som kanske är enkelt för just dig. Här kommer fem tips som kanske kan vara en bra start och inspiration.

1. Byt dig till en ny garderob

Har du kläder du inte använder längre? Längtar du efter lite nytt i garderoben? Besök eller anordna en klädbytardag tillsammans med några vänner. Sätt upp lappar i lokala affärer (fråga först att det är ok att informera).
Det här behöver du:

 • En bra lokal
 • Bord och gärna ställningar för att hänga upp kläder
 • Bestäm hur många plagg som får bytas
 • Man får ta med sig lika många plagg som man lämnar in (allt ska förstås vara helt och rent). Man får en bytesbiljett för varje inlämnat plagg.
 • Sortera gärna kläderna som lämnas in på något vis, tex färg eller storlek.
 • De kläder som blir överlämna till närmsta secondhand eller hjälporganisation som tar emot kläder.

De kläder du lämnat in får leva längre och själv har du nya favoriter i garderoben. Ett enkelt sätt att spara resurser.

2. Drick vatten från kranen

I Sverige har vi rent och bra vatten i våra kranar. Vi behöver inte köpa vatten på flaska för att släcka törsten. Längtar du då och då efter lite bubbligt vatten? Kanske investera i en kolsyremaskin kan vara en idé. Utöver att det är en enkel förändring att göra som är klimatsmart så sparar du snabbt pengar på att välja vatten från kranen istället för på flaska.

3. Börja plogga

En ny trend som sprider sig är att kombinera att jogga och plocka upp skräp man ser under turen. Fungerar givetvis lika bra om man går en lunchpromenad. Eller tänk ”ett skräp om dagen”. På vägen till eller från jobb eller skola eller på kvällspromenaden – plocka ett skräp om dagen.

4. Hemestra

Både runt Stockholm och i Sverige finns flera härliga områden att utforska. Ta tåget, båten eller bussen och upptäck allt vackert och roligt som finns runt Mälaren, i Sörmland och Uppland. Kanske båtluffa i vår egen skärgård?

Snabba tips:

 • Bo i stuga. Runt om I Sverige finns det gratis övernattningsstugor och kojor som finns att låna runt om i landet. Boken Stuglandet kan guida dig.
 • Kajaka dig fram. Hyr en kajak och låt dig omfamnas av tystnaden och naturen. Men tänk på att hålla dig till en sjö eller en å om du är ovan. Havskajak behöver man vara erfaren paddlare eller prova på tillsammans med guide
 • Cykla dressin. Att cykla dressin på något av de gamla järnvägsspår som finns i landet är något som passar hela familjen. Mysigt, roligt och miljövänligt. Dressinen har passagerarplats där barn som inte orkar trampa så läng kan vila benen.
 • Upptäck ett lokalt museum. Besök det där museumet som du inte hunnit med. I Stockholm finns flera museum med gratis inträde.
 • Strandjakt. Hitta nya stränder och ställen att bada på i din närhet.

5. Bli matlådeexpert

Matlådelunch är både ekonomiskt och gott. Du vet vad den innehåller, du kan ta vara på rester och skapa en ny spännande rätt och du minskar matsvinnet. Dessutom är det ekonomiskt så du får lite mer pengar att lägga på bra råvaror.

Text: Annika Schlegel Åberg