Kinnareds kyrkogård, askgravlund
Foto: Henrik Enarsson

Kinnareds kyrkogård

I Torups församling i gränstrakterna mot Småland ligger Kinnareds kyrkogård - med anor från 1100-talet.

Känn historiens vingslag i gränsbygden

På höjden, blickandes ut över Kyrkebol, ligger sedan 1100-talet Kinnareds kyrka. I gränsbygden mellan Sverige och Danmark var det periodvis mycket oroligt. När man renoverade kyrkan under 1930-talet hittades lämningar efter uniformerade soldater på kyrkogården. Alldeles i närheten finns ett rött litet hus med veranda och snickarglädje som idag är församlingshem men som på 1850-talet byggdes för att tjäna som Kinnareds allra första skola.

Kyrkogården har två delar. Den äldre delen är belägen närmast kyrkan och den nyare delen samt askgravlunden ligger nedanför kyrkan mot Västerån till. Askgravlunden invigdes 2015.

Gravskick (olika typer av gravar)

• Kistgravar

• Urngravar

• Askgravlund

Hitta till Kinnareds kyrkogård (länk till Google Maps)

Christian Andersson

Mer om Christian Andersson

Vaktmästare i Torups församling

Morgan Johansson

Mer om Morgan Johansson

Vaktmästare i Torups, Drängsereds, Kinnareds och Rydöbruks församlingar

Erika Ulmestam

Mer om Erika Ulmestam

Kyrkvaktmästare i Torups församling. Arbetsledare (Fagered/Ullared, Gunnarp, Torup).