Begravningsgudstjänsten

En begravningsgudstjänst kan beskrivas som en ritual för avsked. Begravningsgudstjänsten äger rum i en kyrka eller i ett begravningskapell.

Vad händer i gudstjänsten?

Gudstjänsten följer en bestäm ritual, men kan inom ramen för den, i samråd med präst och musiker, utformas personligt. Önskemål om plats kan diskuteras med prästen och/eller begravningsbyrån.

De anhöriga får i gudstjänsten ta avsked, tacka för vad den döde har varit och givit och får överlämna honom/henne i Guds händer. Man kan uttrycka kärlek och tacksamhet för den döda. Man kan också passa på att be om förlåtelse för sådant som blivit fel i relationen. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom eller henne i Guds gemenskap.

Bild: IKON

Kyrka eller kapell

En begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan sker vanligen i en kyrka eller i ett kapell. Vid jordbegravning, det vill säga när kistan sänks ner i en grav, avslutas begravningsgudstjänsten på kyrkogården.

Vid kremering avslutas begravningsgudstjänsten i kyrkan eller i kapellet. Kistan lämnas där eller bärs ut till begravningsbilen för att köras till krematoriet. Efter kremeringen kan askan läggas i en urna och gravsättas i en urngrav.

Minneslund

Askan kan också gravsättas i en minneslund, då blir det ingen egen gravplats efter den döda. Gravsättning av urna sker inte direkt efter begravningen, utan det dröjer en tid eftersom kremeringen måste bli klar. Prästen kan vara med vid urnsättningen om de anhöriga vill det

Begravningstider

Vi erbjuder dessa tider för begravning i Årsta kyrka:
Torsdagar 11.00
Fredagar 10.00 och 13.00

Vi erbjuder dessa tider för begravning i Enskede kyrka:
Onsdagar 11.00
Torsdagar 11.00
Fredagar 11.00

För begravningar finns våra präster och musiker tillgängliga på måndagar, onsdagar, torsdagar och fredagar.

FÖRSAMLINGSKANSLI
Besöksadress: Bråviksvägen 47, 120 52 Årsta
Postadress: Box 750, 120 02 Årsta
Mejl: enskede-arsta@svenskakyrkan.se
Webbplats: svenskakyrkan.se/enskede-arsta
Facebook: facebook.com/EnskedeArstaForsamling
Instagram: instagram.com/kyrkliv
Vägbeskrivning: Buss 160, 164 el 168 fr Gullmarsplan, hpl Årsta torg. Tvärbana fr pendeltågstation Årstaberg, hpl Valla torg el buss 160, hpl Årsta torg.
Öppettider: Mån, ons-fre kl 9-15. Tis kl 13-15 (vissa tisdagar helt stängt)

VÄXEL
Tfn:
Öppettider: Mån-fre kl 8-17

BOKNING (dop, vigsel, begravning)

Tfn: 08-556 133 40
Mejl: enskede-arsta.bokning@svenskakyrkan.se

Under vissa veckor i sommar har bokningen begränsade öppettider.

Öppettider i bokningen:

Vecka 29-30
Mån, ons-fre kl 9-11.30

Mån, ons, fre kl 9-11.30 och 13-15
Tis kl 13-15
Tors 9-11.30 och 14-15

Vecka 32-33
Mån, ons-fre kl 9-11.30

Röda dagar och vissa klämdagar håller bokningen stängt.
Vardag före röd dag har vi endast öppet på förmiddagen.

ÅRSTA KYRKA
Öppettider:
Mån kl 9-16
Tis kl 13-16
Ons kl 9-16
Tors kl 9-16
Fre kl 9-16
Sön kl 9-14

ENSKEDE KYRKA
Öppen för allmänheten i samband med gudstjänster, konserter och andra mötestillfällen.