Vad händer i gudstjänsten?
Gudstjänsten följer en bestäm ritual, men kan inom ramen för den, i samråd med präst och musiker, utformas personligt. Önskemål om plats kan diskuteras med prästen och/eller begravningsbyrån.
De anhöriga får i gudstjänsten ta avsked, tacka för vad den döde har varit och givit och får överlämna honom/henne i Guds händer. Man kan uttrycka kärlek och tacksamhet för den döda. Man kan också passa på att be om förlåtelse för sådant som blivit fel i relationen. Prästen lyser frid över den avlidne och överlåter honom eller henne i Guds gemenskap.
Kyrka eller kapell
En begravningsgudstjänst i Svenska kyrkan sker vanligen i en kyrka eller i ett kapell. Vid jordbegravning, det vill säga när kistan sänks ner i en grav, avslutas begravningsgudstjänsten på kyrkogården.
Vid kremering avslutas begravningsgudstjänsten i kyrkan eller i kapellet. Kistan lämnas där eller bärs ut till begravningsbilen för att köras till krematoriet. Efter kremeringen kan askan läggas i en urna och gravsättas i en urngrav.
Minneslund
Askan kan också gravsättas i en minneslund, då blir det ingen egen gravplats efter den döda. Gravsättning av urna sker inte direkt efter begravningen, utan det dröjer en tid eftersom kremeringen måste bli klar. Prästen kan vara med vid urnsättningen om de anhöriga vill det