Utställning: Presenningsikoner

Mats Hermansson använder gamla utslitna presenningar som duk för sina experimentella ikonbilder. Utställning i Masthuggskyrkan 1 april – fredag 27 maj.

1 april - 27 maj
Masthuggskyrkan

Slitet och förgyllt

Konstnären Mats Hermansson gör presenningsikoner med inspiration i det klassiska ikonmåleriet. De gamla utslitna presenningarna används som duk och utgångspunkt för de färgstarka bilderna. Att återanvända ”förbrukade” material, lagade och lappade, är en viktig del av uttrycket. ”Förbrukat är vackert och användbart – och så verka för skapelsens överlevnad. Återbruk är en from gest.” säger Mats Hermansson.

Händer i fokus

I många av presenningsikonerna spelar händer en betydande roll. Händer som vinkar, välsignar, uttrycker omtanke eller ber.  Mats Hermansson berättar:

”Det vi formulerat med ord när vi knäppt våra händer kräver att vi öppnar dem och själva handlar och agerar i bönens riktning. Våra liv ska vara den praktiska konsekvensen av det vi ber. Det är med våra händer vi agerar och är solidariska. Därför så många händer på mina presenningsikoner.”

Präst och konstnär

Mats Hermansson är i grunden präst i Svenska kyrkan, men som arbetat parallellt som konstnär. Han har målat presenningsikoner i 25 år och haft många utställningar runt om i landet.

Masthuggskyrkans öppettider

Välkommen in för att tända ett ljus eller bara sitta en stund. Kyrkan är bemannad söndagar och helgdagar.

Måndag–fredag kl. 9–16
Torsdag kl. 9–15
Lördag, söndag och helgdagar kl. 11–15

Artikel i Göteborgsposten, 2 april 2021

”Han målar moderna helgon på trasiga presenningar”

Artikeln ligger bakom betalvägg, men du som är prenumerant kan läsa på gp.se.

Intervju från maj 2020, Botkyrka församling