Foto: Caroline Röstlund

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen.

I dopet får du växa som människa och kristen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen. Det kan vara enkelt och enskilt eller en stor fest.

Boka barndop

För att boka dop hör du av dig till expeditionen på telefon. Utefter era önskemål och ledig tid för präst och kyrka bestämmer man tillsammans det datum och tid som passar bäst och bokar då kyrka samt präst och musiker. 

Högsbo församling har dop i både Högsbo kyrka och Kaverös kyrka, oftast på lördagar. Själva dopet kostar inget vare sig det sker i Högsbo församling eller i någon annanstans.

DOPKAFFE OCH DOPKLÄNNING

Vill ni bjuda på fika eller mat i anslutning till dopet så lånar vi ut våra lokaler. Prata med expeditionen i samband med bokning av dopet. 

PLANERA MED PRÄST

Prästen kommer att kontakta dig/er för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans. 

FADDRAR

Om det är ett barn som döps så kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet  som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Om du vill låta döpa dig, så kontakta expeditionen som guidar dig vidare. 

MEDLEM

Vid dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

 

Vuxendop

Vad betyder dopet? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Podcasten "Ingen hinner fram" pratar dop i avsnittet "35. Vattenfall" Foto: Malin Lingnert

Du som vuxen som vill låta döpa dig är varmt välkommen att ringa expeditionen eller kontakta någon av våra präster direkt. Tillsammans kommer ni överens om nästa steg.