Illustration av ett barn som sitter och badat fötterna i en dopfunt.
Foto: Caroline Röstlund

Dop

I dopet berättas om Guds kärlek till varje människa och om en gemenskap över hela världen. Döpas kan man när som helst i livet, som barn, ungdom eller vuxen.

Boka dop

För att boka dop kan du kontakta receptionen på telefon. Utefter era önskemål och ledig tid för präst och kyrka bestämmer ni tillsammans det datum och den tid som passar bäst och bokar då kyrka samt präst och musiker. 

Högsbo församling har dop i både Högsbo kyrka och Kaverös kyrka, oftast på lördagar. Själva dopet kostar inget vare sig det sker i Högsbo församling eller någon annanstans.

Dopkaffe och dopklänning

Vad betyder dopet? Varför skall man egentligen döpa sig eller sitt barn? Podcasten "Ingen hinner fram" pratar dop i avsnittet "35. Vattenfall."​ Foto: Malin Lingnert

Vill ni bjuda på fika eller mat i anslutning till dopet så lånar vi ut våra lokaler. Prata med expeditionen i samband med bokning av dopet. 

Planera med präst

Prästen kommer att kontakta dig/er för dopsamtal efter bokningen, samt information om hur dopet går till. Tillsammans går ni igenom hur gudstjänsten går till och väljer psalmer och texter. Du får tillfälle att ställa frågor som du kanske funderar över. Dopsamtalet är ett tillfälle att lära känna varandra, samtala om dopet och livet samt gå igenom dopgudstjänsten tillsammans. 

Faddrar

Om det är ett barn som döps så kan man välja att ha en eller flera faddrar till barnet. Att vara fadder (gudfar eller gudmor) är ett gammalt, livslångt hedersuppdrag. Det kan handla om att vara ytterligare en vuxen i barnets närhet som bryr sig extra mycket och som finns till hands, kommer ihåg bemärkelsedagar, osv. Det finns inget ekonomiskt eller juridiskt ansvar förknippat med att vara fadder.

För att kunna bli fadder måste man vara döpt. Om du vill låta döpa dig, så kontakta receptionen som guidar dig vidare. 

Medlem

Vid dopet blir man medlem i Svenska kyrkan.

Lediga tider för dop

Tiderna försvinner ur listan allt eftersom de blir bokade. Glöm inte att uppdatera sidan om du har den öppen en längre tid.

Kalender
En vigsel mellan två kvinnor i brudklänningar i Masthuggskyrkan. Brudparet står framför prästen.

Vigsel och bröllop

Störst av allt är kärleken!

Entrén till Högsbo kyrka.

Kontakta oss

Kontaktuppgifter till personal i Högsbo församling och våra öppettider.

Högsbo kyrka

Högsbo kyrka invigdes 1966 och är ritad av arkitekterna Bror Thornberg och Thorsten Roos.

Kaverös kyrka

Kaverös kyrka invigdes 1969 och ritades av Torsten Hansson, Per Persson och Sven Jönsson.

Lokaler att hyra

I Högsbo församling finns lokaler att hyra för kalas, årsmöten eller andra typer av sammankomster.