Charlotte Unée 2020.
Foto: Camilla Arvidsson

Små saker i livet som förändrar

Nu är vi i början av advent. Advent som översatt betyder ankomst. Ankomst av Jesusbarnet. Det bästa med den här tiden tycker jag är förberedelserna i väntan på ankomsten. Saker plockas fram ur förråden. Stjärnor, ljusstakar, ljusslingor. De som faktiskt har ett syfte till denna tid på året, att sprida ljus. Det är små saker som gör stor förändring.

I kören Exodus som jag är med i brukar vi i advents- och jultid sjunga en sång som har rubriken ”Counting miracles”, enkelt översatt räkna miraklen. Den har blivit en av min favoritsånger och texten talar verkligen till mig. Den berättar om de små, eller stora, saker som sker hela tiden i livet. För en tid sedan blev mitt liv förändrat och mycket kändes svårt. I detta svåra minns jag att de små sakerna blev extra viktiga för mig. De små miraklerna som faktiskt skedde ändå. Mitt i det mörka. Det svåra försvann inte men det blev lite lättare. Faktiskt sker de små sakerna hela tiden, men när vi är mitt i vardagsbruset så är de svårare att upptäcka.

Dessa små saker - eller mirakler - kan vara alltifrån ett vackert musikstycke, en ljusstråle som letar sig genom mörkret, en vän som hör av sig, en adventsstjärna som sprider sitt mjuka sken genom rummet, en fladdrande ljuslåga, frosten i träden, det vackra ljuset en kallare dag, en ljusslinga i ett träd, doften av nybakat saffransbröd, en vacker blomma. Ja, exemplen är hur många som helst.

När då förberedelserna är gjorda och adventstiden är här, då försöker jag njuta av allt det fina. Jag njuter av att få höra de kända texterna och psalmerna. Jag ser fram emot att få sjunga den välkända ”Bereden väg för Herran” och många andra fina psalmer. I dessa coronatider kanske sången får ske i hemmen. Så tänds det första ljuset. Det som i en adventssång har i uppgift att sprida hopp. Hopp mitt i mörkret, hoppets låga som brinner starkt och klart trots allt. Så håll kvar vid hoppet. Det som gör att vi orkar vidare, som gör det lite lättare att klara den mörka perioden på året. Som gör det möjligt att tro att det som är mörkt i våra liv kan förändras. Som också gör att du och jag kan se de små sakerna som förändrar. Det som ger mening.

Jag avslutar med att önska er en riktigt fin och välsignad advents- och jultid.  Ta med er dessa ord på vägen: ”Njut av de små sakerna i livet. En dag när du tittar tillbaka kommer du att inse att det var dessa som var de stora”.

/Charlotte Unée, diakon