Livsfesten - Vigsel

”Gud är gränslös i sin kärlek, i sin skaparfantasi. Fågelns du och solens kärna är hans verk också är vi. När det mörknar över jorden när det skymmer i vårt hus skaparkraft vill Herren ge oss, mod och lust att tända ljus.” (Sv. Psalm 411:2)

Under året kommer många par till Berlin för att gifta sig här hos oss på Svenska Victoriaförsamlingen.
Kyrkoherden har vigselrätt för svenska medborgare.
Ibland är det storslagna vigselgudstjänster men vanligare här är den lilla vigseln med endast paret och kanske den närmaste familjen närvarande.
 Stort eller litet spelar ingen roll, då vigseln är en markering att vi hör ihop, att vi tror på vår kärlek och att vi vill leva vårt liv tillsammans och berätta det för hela världen.
Inför vigseln har paret kontakt med både präst och musiker för att planera hur just deras vigsel ska utformas. Efter vigseln bjuds på ett glas sekt för att fira livsfesten! Boka er vigsel via Svenska kyrkan i Berlin

Här följer lite allmän information om vigsel i Svenska kyrkan i Berlin.

Undantaget i Tyskland är att vi endast får viga två svenska medborgare.

Bor ni i Sverige behöver ni ha med er:
°Hindersprövning; som ni får från Skatteverket
°Vigselintyg för vigsel i Svenska kyrkan; som ni får från Skatteverket
(inte ett vigselintyg för att gifta er inför ” foreign authority”)
°Vigselblankett; som ni får från er församling i Sverige.
En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Bor ni utomlands (inte i Sverige) behöver ni ha med er:
°Hindersprövning; som ni får från den svenska Ambassaden
°Vigselblankett; från er senaste församling i Sverige.
En av er måste vara medlem i Svenska kyrkan.

Är ni är ute i god tid med planeringen är det viktigt att inte t ex hinderprövningen hinner bli för gammal! Hindersprövningen gäller i fyra månader.

Det kostar 300 euro att vigas här i Svenska kyrkan i Berlin och ni för över betalningen märkt med ”vigsel NN och NN” senast en vecka innan vigseln till

Schwedische Victoriagemeinde e.V.
Bank:             Commerzbank
IBAN:             DE87 1008 0000 0433 3500 00