Foto: Magnus Aronson/Ikon

Tjänsten Jourhavande präst fyller 65 år den 7 februari men går inte i pension!

Ett tänt ljus, en uppslagen bibel, en kopp kaffe eller te, en telefon (och en dator) och en vilja att finnas till tjänst i natten. En själavårdsuppgift som är en vardag för många av våra präster i vårt avlånga land. Tjänsten Jourhavande präst fyller 65 år den 7 februari men går inte i pension! Från en blygsam start har tjänsten idag utvecklats till en stor och viktig funktion.

I Visby stift är det 13 präster som på något sätt är med i den här uppgiften. Ett fantastiskt sätt att få vara i tjänst för medmänniskor som har det tufft på olika sätt, vare sig de befinner sig i Buttle, Haparanda eller Ystad. En tjänst väl värd att pröva när livet är mörkt, en tjänst som visar att kyrkan är i funktion. Jourhavande präst kompletterar den själavård som erbjuds i församlingen och är tillgänglig när (nästan) ingen annan är det.

Jourhavande präst är en tjänst i samarbete med SOS Alarm via 112. Svenska kyrkan gör detta som en samhällsinsats och samarbetet har funnits sedan 1956. Tjänsten är öppen för alla – både troende och icke troende, medlem och icke medlem. Genom Jourhavande präst erbjuder Svenska kyrkan akut själavård, samtals- och krisstöd. Tjänsten är gratis via telefon, chatt eller digitalt brev och bemannas av präster i Svenska kyrkan.

RINGA kan du göra alla dagar mellan kl. 21.00 och 06.00. Ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. 2020 tog SOS emot nästan 102 000 samtal (en stor ökning jämfört med 2019 då det blev 78 000 samtal). Allt som sägs i samtalet stannar mellan dig och prästen som har absolut tystnadsplikt. Under Allhelgonahelgen samt jul- och nyårshelgerna var tjänsten dessutom tillgänglig dygnet runt, en service som garanterat återkommer eftersom behovet visade sig vara stort.

CHATTA gör du alla dagar mellan kl. 20.00 och 24.00. Gå in på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/chatta. Ingenting sparas, varken det du skriver eller prästens svar. Allt krypteras och försvinner när chatten stängs ner eller tiden gått ut. Chatten startade senhösten 2014 som ett komplement för att erbjuda yngre en kanal att samtala med en präst. 2015 registrerades drygt 3000 chattar, 2020 hade summan ökat till nästan 21 000.

DIGITALT BREV kan du skriva dygnet runt. Gå in på svenskakyrkan.se/jourhavandeprast/skrivdigitaltbrev. Du kan hämta ditt svar inom 24 timmar och det finns tillgängligt för dig i 15 dagar. Antalet brev har legat konstant på ca 1400 brev per år sedan starten 2014.

 65 år – värt att fira? Givetvis, även om firandet måste bli digitalt.

 Kontaktperson:
Bimbi Ollberg, ansvarig för Jourhavande präst i Visby stift.
Bimbi nås på telefon 0498-40 49 28.

 Bilder:
Jourhavande präst fyller 65 år. Byline: Magnus Aronson/Ikon
Bimbi Ollberg, ansvarig för Jourhavande präst i Visby stift. Byline: Bildvision

För mer information om Jourhavande präst: https://www.svenskakyrkan.se/jourhavandeprast