Foto: Sara Peterson

Vintermötet - en resa genom Narnia i gemenskap

December är en hektisk månad för många, så även för My Fagergren och hennes vänner i vintermöteskommittén. Det är äntligen dags för årets höjdpunkt, vintermötet 19/20, och det är nu som det sista av planeringen ska vävas ihop.

Böckerna handlar mycket om att hitta sig själv och att lita på att det alltid finns någon där. Det är okej att känna tvivel ibland

My Fagergren, vintermöteskommittén

Ur Kyrkans Tidning nr 49, 2019

18-åriga My kommer ursprungligen från Öland och pluggar till vardags musik i Tingsryd. Och det är till största delen musik som hennes liv består av, i skolan sätter hon just nu ihop en konsert som gymnasiearbete, samtidigt som planeringen av vintermötet pågår för fullt.

- Jag har varit engagerad i kyrkan så länge jag kan minnas, det har varit genom aktiviteter med hela familjen när jag var liten, sedan konfirmation, som konfirmandledare och nu i Kyrkans Unga, berättar My.

Detta blir tredje gången som hon är med på vintermötet, första året var som deltagare, andra året stod hon i caféet och nu är hon med i vintermöteskommittén.

- Det är annorlunda att vara den som sätter ihop programmet och det ska bli spännande att se hur vårt upplägg tas emot, säger My.

Årets tema är Narnia och temat kom till efter lite diskussion.

- Vi hade runt 20 teman från början, men vi diskuterade vilket tema som vi tror att många känner till och hur vi bäst kan koppla det till bibeln och då kom vi att tänka på att Narniaböckerna var ju faktiskt inspirerade från bibeln så det passade perfekt, säger My.

Gruppen upplevde att det var lätt att hitta aktiviteter som passar temat.

- Böckerna handlar mycket om att hitta sig själv och att lita på att det alltid finns någon där. Det är okej att känna tvivel ibland, säger My som tycker att det är ett fint budskap i böckerna.

I upplägget har de mest fokuserat på barnen i böckerna, men också på Aslan och häxan.

- Vi har valt att låta dem få varsin dag under vintermötet. Första dagen handlar om Aslan och häxan och sedan har syskonen varsin dag. Vi ser hur de tänker utifrån sina perspektiv. T ex på Lucys dag så får vi en föreläsning av Maria Hall som handlar om mod och om att våga hålla sig till det man själv tror på. Och Edmund som träffade häxan först och kände tvivel, men som till slut börjar tro och lita på Aslan, det är en intressant berättelse säger My.

Vintermöteskommittén består förutom My av Livia Aronsson, Elinor Sagemo, Emilia Sjöberg och Julius Mannerlöf

- Jag fick frågan på förra vintermötet om jag var intresserad av att planera detta vintermötet och jag tyckte det lät kul! berättar My.

Gruppen började sitt arbete i mars men det mesta har de gjort nu i höst, mycket genom Skypemöten eftersom de bor på olika platser.

- Det är full rulle och nu försöker vi få ihop allt! Anmälningarna börjar ramla in och det är jättekul! Schemat kunde vi fastställa snabbt, vi visste hur vi ville ha det och vi är ganska lika och tycker samma om det mesta, säger My.

Man räknar med runt 80 deltagare och 20 funktionärer, både vuxna och ungdomar.

- Höjdpunkten blir att samla alla första dagen! Det är så trevligt att se vilka som kommer och att äntligen få gräva djupare i Narnia, säger My.

Eftersom vintermötet sträcker sig in på det nya året, firar man även nyårsafton tillsammans. Det är också en dag då man samlar ihop dagarna och sammanfattar vad man har upptäckt hos sig själv.

- Nyårsafton är bästa dagen! Det kommer att bli en dag med mycket diskussion men också tystnad. Det blir fin middag, olika spex och festligheter!

- Det kommer också firas mässa där man bryter vid tolvslaget för att titta på fyrverkerier, därefter fortsätter mässan på det nya året och sedan blir det korv med bröd och lite dans för de som fortfarande vill vara uppe, säger My.

För många blir vintermötet en fin upplevelse som man bär med sig hela livet.

- Det är en jätterolig erfarenhet att gå på ett vintermöte, så passa på att gå om ni kan! Det är magiskt, säger My.

Sara Peterson

Faktaruta

Vintermötet är ett nyårsläger som Svenska Kyrkans Unga i Växjö stift anordnar som riktar sig till ungdomar 14-30 år. Lägret är på Tallnäs stiftsgård utanför Skillingaryd den 28/12-1/1. Vintermötet har arrangerats sedan 70-talet men inte varje år.

Vintermöteskommittén består av ungdomar som planerar innehållet för dagarna och utöver dem medverkar även lägerband, fixare, cafévärdar samt vuxna. Sista anmälningsdag är 9/12.

Årets tema ”en resa genom Narnia” kretsar kring berättelsen om Narnia och vilka paralleller som finns till den kristna tron.

Mer info finns på:
Instagram: @vintermote, Facebook: Vintermöte 19/20 (Evenemang),
Hemsidan: svenskakyrkansunga.com/vintermote/