Foto: Charlotte Granrot Frenberg

Vintermöte i kärlekens namn

In the name of love var årets tema på Svenska kyrkans Ungas nyårsläger Vintermötet. Ett 70-tal ungdomar samlades på stiftsgården Tallnäs för lägergemenskap, fördjupning kring temat och nyårsfest.

Brinnande facklor lyser upp midvinterkvällen när ungdomarna från Vintermötet går i fackeltåg från stiftsgården Tallnäs till Tofteryds kyrka. Det är kvällen före nyårsafton och det ska bli lovsångsmässa i det vackert smyckade kyrkorummet. Kyrkan är upplyst i lila och har försetts med stationer för bönelappar och ljuständning. Lovsångernas texter projiceras på en duk som pryds av årets tema – In the name of love. Temat är hämtat från Första Johannesbrevet 3:18, ”Mina barn, låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning”.

– Vi tycker att det var ett väldigt bra tema, för kärlek är ett genomgående tema i hela Bibeln och det finns så många olika infallsvinklar, stort och smått, säger Amelia von Schantz, som ingår i Vintermöteskommittén och som varit med och planerat och utfört lägret.

Temat har varit lägrets röda tråd och belysts utifrån olika perspektiv under föreläsningarna.
– Det har varit en väldig bredd, bland annat talade Frida Ohlsson Sandahl om härskar- och främjartekniker och genus, det var väldigt intressant, berättar Alma Bengtsson, som också sitter med i Vintermöteskommittén.

Lek, föreläsningar, hörnor, mässor och massor med umgänge har avlöst varandra under lägerdagarna, 28 december – 1 januari. En av dagarna kom biskopen på besök. Och själva finalen var förstås den festliga nyårsmiddagen där deltagarna fick bidra med spex. För Amelia och Alma har det varit intensiva dagar och de har haft många praktiska uppgifter, men de är överens om att det varit ett fantastiskt läger.

– Vi är trötta, men så ska det ju vara på läger! Det är som att vara i en bubbla, med alla mässor och lovsånger, det är en mäktig känsla, säger Amelia.

Det är Amelias första Vintermöte, medan det blir fjärde gången för Alma.
– Jag fastnade totalt efter första Vintermötet. Det är så härligt att det äntligen blir Vintermöte igen efter två års uppehåll under pandemin, säger hon.

Två som deltagit i Vintermötet för första gången är traineerna Henrik Westerdahl från Gränna-Visingsö pastorat, och David Berg från Förlösa-Kläckeberga församling.
– Det bästa har varit gemenskapen, att göra bekantskaper för livet och att få möta människor som du annars aldrig skulle få möta. Och att få insikt om hur många kristna ungdomar det faktiskt finns, det ger hopp, säger David.

Henrik instämmer.
– Jag tar med mig jättemånga fina minnen härifrån och mycket matnyttigt för tanken. Det har varit en så fin gemenskap, säger han.

Charlotte Granrot Frenberg