Foto: Ulrika Holm

Vägen till Betlehem går genom Huskvarna kyrka

Med levande får och karaktärer i tidsenliga kläder bjuder Huskvarna pastorat in till upplevelsevandringen Vägen till Betlehem. Det är ett exempel på allt som görs för att samla in pengar till julinsamlingen.

Med inspiration från Svenska kyrkan i Ulricehamn skapade församlingspedagog Åsa Westroth, numera tjänstledig, och Anna Larsson, församlingsassistent, en upplevelsevandring 2019. Förhoppningen var att det skulle bli en årlig tradition för församlingsborna, men sedan kom pandemin och satte käppar i hjulen. I år tar man upp tråden igen.
– Vi kallar vandringen Vägen till Betlehem och det är som ett levande julspel kan man säga, säger Anna Larsson.

Vandringen inleds utanför kyrkan, där deltagarna förflyttas bakåt i tiden. De går tillsammans i grupp, ledda av en guide. Under en vandring på cirka 45 minuter stöter de på olika bibliska karaktärer som i tidsenliga kläder berättar om vad som har hänt i Betlehem.

Den första karaktären de stöter på är en vis man. Guiden säger att de har hört om att det fötts ett kungabarn i trakten. Den vise mannen säger att då ska de prata med herdarna på Herdarnas äng. Herdarna berättar om nattens dramatik och änglarna de mött. Därefter hänvisas de till kyrkporten, där Sackaios(!) sitter med en stor skattkista och tar betalt av de som vill komma in.

Väl inne i kyrkan möts de av skattskrivaren som skriver in deltagarna i en stor bok. Därefter beger de sig in i vimlet bland marknadsstånd med tyger, grönsaker och olivolja och får veta mer om den tidens livsmedel och varor.

Efter att ha pratat med några fiskare med stora nät och en bagare kommer de till värdshusvärden, som meddelar att det är fullbelagt. Men när de frågar om det fötts ett litet barn på hans mark, visar han in dem till en liten gång från sakristian till ett rum som får tjäna som stall. Där får de slutligen möta Jesusbarnet, Maria och Josef. Vandringen avslutas med högläsning av julevangeliet.

Pastoratet välkomnar alla till att gå vandringen på lördag den 3 december. Själva vandringen kostar inget, men utanför kyrkan finns en liten marknad med glögg och kaffe och försäljning av hemstöpta ljus, lotter, bakverk och pyssel med mera. Alla intäkter går oavkortat till julinsamlingen.

– Det är vår internationella grupp Märta Maria-gruppen som bakat och stöpt ljus och ordnat fina presenter som säljs. Vi engagerar alla grupper i kyrkan på något sätt, så barnen har också varit med och bakat och pysslat inför detta, berättar Anna Larsson.

Pastoratet bjuder även in alla elever i årskurs ett till vandringen under första torsdagen och fredagen i december. Det gjordes även under pandemin och har varit väldigt uppskattat.
– Alla skolor kommer inte, men de som kommer har uppskattat det mycket och vill gärna komma tillbaka, säger Anna Larsson.

Det är hela pastoratet som ordnar vandringen och en stor del av personalen är engagerade som skådespelare. Till nästa gång hoppas Anna Larsson på att få med fler frivilliga.

Förra gången fanns det levande får på ”Herdarnas äng” och Jesusbarnet spelades av ett spädbarn. Hur det blir i år är inte helt bestämt, men det vore roligt att få till detta igen, tycker Anna Larsson.

Hon hoppas att vandringen ska bli en kär tradition för församlingsborna.
– Förhoppningen är att detta är något man vill göra tillsammans med nära och kära varje år. Det är ju också en fin chans att berätta om varför vi firar jul, det stora är att vi får nå ut med det, säger hon.

Charlotte Granrot Frenberg

Bryt en tradition

Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner.