Foto: Ulla Sigfridsson

Spännande månader som trainee

– Jag uppskattar att prata med de som kommer till kyrkan. Det är skönt att våga prata om känslor, kanske leder ett samtal till att någon mår bättre sen, säger Carl.

Carl Sandberg har sommarjobbat fyra säsonger i Alvesta församling och Gustav Spång två. Båda som vaktmästare med utomhusarbete. I september påbörjade 19-åringarna sina anställningar som trainees, och ska fram till juni 2021 vara med och se hur arbetet går till inom olika områden.

Carl har kantor Gunilla Erikson som sin handledare. Det var ett naturligt val eftersom Carl har varit orgelelev hos Gunilla i några år och nu valt att få inrikta sig på musik.

– Jag kommer att få spela mycket men också arbeta med inre tjänst som vaktmästare. Det känns bra att få arbeta med kroppen och inte bara med huvudet. Att jobba med inre tjänst innebär att jag får vara med och göra iordning kyrkan inför gudstjänster och förrättningar, något jag trivs med att göra.

Gustavs handledare är Christina Elmersson som arbetar som pedagog. Gustav kommer att prova på de flesta tjänster som finns i församlingen, i olika block, under sina månader som trainee.

– Jag är just nu med Christina i hennes barngrupper årskurs F-6. Det är en annorlunda erfarenhet för mig, jag har inte umgåtts så mycket med barn i den åldern tidigare. De är spontana och nyfikna och har tagit emot mig väl. Jag tror att barn i den åldern är mer accepterande än vad äldre är.

Carl har fått följa prästen Elisabet i hennes arbete. Bland annat har han varit med på ett besök hos familj för ett sorgesamtal, innan begravningen av deras anhörige.

– Det var väldigt intressant att få vara med. Familjen berättade minnen och det var en fin stämning. Det var nästan som de läste en saga om den avlidne. Vi fick fika också, säger Carl med ett leende. Carl fick även möjlighet att vara med på just den begravningen och tycker att griftetalet som Elisabet höll, sammanfattade vad de hade hört från familjen mycket bra.

Gustav kommer att få följa prästen Annesophies arbete och det ser han fram emot.

– Jag har ju känt Annesophie i flera år eftersom hon varit en av mina ledare när jag var ungdomsledare. Det ska bli spännande att se vad som händer bakom kulisserna. Hoppas att Covid-19 snart är över, jag vill gärna jobba med Malin och diakonigruppen också.

Carl säger att han inte har en aning om vad han vill bli men hoppas att han vet det när traineeperioden är över.

– Just nu känner jag att vaktmästarjobbet skulle passa mig bra. Jag är inte säker på att jag vill bli kantor, jag tycker om att spela men sång är inget för mig. Gustav instämmer när det gäller sången.

– Jag gör vad som helst, bara jag slipper sjunga. Det är helt enkelt inte min gåva, säger han och skrattar. 

Under allhelgonahelgen tjänstgjorde både Carl och Gustav i kyrkorna då det var öppet hus.

– Jag uppskattar att prata med dem som kommer till kyrkan. Det är skönt att våga prata om känslor, kanske leder ett samtal till att någon mår bättre sen, säger Carl.

– Döden är inget jag ser fram emot, men samtidigt säger jag som min mamma: det är ju ingen mening att leva nu om vi inte sen får träffa de vi har förlorat. Jag tror inte det blir svart när man dör, säger Gustav.

– Jag försöker att inte vara rädd för döden. Jag tror inte det är slutet på allt, jag tror man blir något större. Det är viktigt att våga prata om döden. Jag tycker att det är så fint att prästerna har vit stola, inte svart, på begravningar. För vitt är hoppets färg, säger Carl.

Text och bild: Ulla Sigfridsson

INTRESSERAD AV TRAINEE?

Är er församling/ert pastorat intresserade av att anställa en trainee läsåret 2021-2022? Anmäl då ert intresse till stiftspedagog Christina Evertsson senast den 31 januari. Det finns 15 traineeplatser och dessa fördelas så att besked kan ges senast den 15 februari. Det är sedan församlingens ansvar att rekrytera trainee.  

OM TRAINEE

Trainee är en av de gemensamma satsningar vi gör i Växjö stift, för att stärka arbetet med kallelse och rekrytering. Vi kallar detta program av satsningar Framtidstro. Du kan läsa mer om både trainee och Framtidstro på Växjö stifts intranät och hemsida.

Bildtext: Carl och Gustav är båda traineer i Alvesta församling.