Foto: Daniel Westergren

SMÅ OCH STORA: Vardagsmöten med sångglädje och gudstjänst

Vi ska inte tro att vi vet hur det andliga och kontakten med Gud fungerar. Vi märker tydligt att barnen uppfattar stillheten och glädjen i gudstjänsten och de tycker det är roligt med sång

Elisabet Tunström, församlingspedagog

Tisdag eftermiddag i Johanneskyrkan i Växjö. I dörren står församlingspedagog Elisabet Tunström och musikern Linnea Petersson och tar med värmande leenden emot alla barn och deras föräldralediga föräldrar. För många har “Små och stora” blivit en viktig del av vardagen och en kontaktyta med kyrkan.

Det dansas och det hoppas och ibland vill något barn komma närmare sin förälder för tröst. På “Små och stora” får barn vara barn och på sina egna sätt möta och beröras av Gud. 

- Vi ska inte tro att vi vet hur det andliga och kontakten med Gud fungerar. Vi märker tydligt att barnen uppfattar stillheten och glädjen i gudstjänsten och de tycker det är roligt med sång, berättar Elisabet Tunström, församlingspedagog. 

För många är detta den enda aktiva kontakten med kyrkan. Medan barnen leker, kan de vuxna passa på att prata om mycket av det som ingår i föräldraskapet: vaknätter, oro och lyckliga ögonblick. 

- När barnen och familjerna kommer hit och man får sjunga med dem redan som små, då har man redan etablerat en kontakt som lever vidare. Man kanske kan öppna hjärtan på det sättet också. Förhoppningsvis får man med sig i musiken, lekarna och tilltalet att Gud ser oss och är med oss, säger Linnea Petersson, kyrkomusiker i Johanneskyrkan. 

Det börjar med en sångstund, med sånger som både barn och föräldrar snabbt lär sig. Efter en halvtimme har ett antal daglediga, mestadels pensionärer, satt sig i kyrkorummet och barnen får ringa i klockan. De tillräckligt stora barnen får en uppgift, som att bära in korset i processionen eller att tända ett ljus. 

För när sångstunden är klar är det nämligen dags för barngudstjänst och en ömsesidig glädje när barnen, deras föräldrar och äldre samlas tillsammans. Efteråt blir det fika och sedan lek och pyssel för de som vill. 

- Det är en bra aktivitet att göra med barnen i olika åldrar. Barnen får träffa andra att leka med och vi får träffa andra föräldrar. Vi är inte engagerade i kyrkan annars, men det är bra anordnat och trevligt här, säger Anna Fransson, som har kommit med sina barn Hugo och Noah. 

Daniel Westergren

Nea gillar att dansa till sången. Foto: Daniel Westergren
Barnen får hjälpa till med olika uppgifter när det är dags för barngudstjänst, som att hjälpa församlingspedagog Elisabet Tunström att ringa i klockan. Foto: Daniel Westergren