Foto: Daniel Hjärtberg

Skrammel, fördjupning och drive in-semlor under fastan 

Skramlande konfirmander, fastekalender, drive in-semlor och fördjupande föredrag - ett litet axplock av allt som sker i Växjö stift under fastan och fasteaktionen.  

Temat för Act Svenska kyrkans fasteaktion 2023 är ”Dela lika under samma himmel”. Det stora engagemanget i församlingarna är avgörande för en lyckad insamlingskampanj. Och engagemanget – liksom kreativiteten – brukar vara stor. En rundringning till några av stiftets församlingar visar på stor uppfinningsrikedom även i år. 

I Vetlanda samlas pastoratets samtliga konfirmander, ett 80-tal ungdomar, till en skramlingsdag den 25 februari. Dagen inleds med en frukostfralla och information om Fasteaktionen. Därefter delas de upp i smågrupper och utrustas med band märkta med Act Svenska kyrkan, fastebössor, polistillstånd, broschyrer och informationsmaterial. Sedan skickas de ut i centrala Vetlanda.
 
– Det är en ganska stor happening, det märks när det drösar ut 80 kids som ska skramla pengar i en liten stad! De brukar gå i grupper om fyra-fem personer och de har alltid med sig en ung ledare, som vet att det är viktigt att vara trevlig och inte för påträngande och sådär, berättar Johanna Salomonsson, som är undervisningsansvarig i Vetlanda pastorat. 

Vid lunchtid samlas de igen för att äta tacos och för att efter spänd väntan få veta insamlingsresultatet, innan den avslutande gudstjänsten. 
– Det blir lite tävlingsmoment, de vill ju gärna bräcka förra årets resultat. I fjol slog vi rekord och samlade in hela 40 000 kronor, säger Johanna. 

Skramlingsdagen är också ett sätt för konfirmandgrupperna från hela pastoratet att få samlas och lära känna varandra. Det är en bra start inför den kommande gemensamma konfirmandresan till Berlin, berättar Johanna.  

– Vi tycker också att det är viktigt att ungdomarna får se och vara en del av insamlingsarbetet. Och så verkar folk på stan tycka att det är ett positivt inslag, de brukar vara glada och trevliga och många vill gärna prata med konfirmanderna.

I Södra Ölands pastorat har man tagit fram en fastekalender, med enkla uppmaningar varje dag under fastan.  
– Det kan exempelvis vara att le mot en främling eller att vi uppmärksammar ”Rocka socka”-dagen, säger Marie Hedström, kommunikatör.  

Fastekalendern kommer att publiceras i tidningen Källan, läggas i kyrkorna och spridas i olika sammanhang. 

I Mörbylånga församlingshem i samma pastorat ordnas det ”drive in-semla” på fettisdagen. Ett koncept som togs fram under pandemin, men som blev så populärt att det fick fortsätta. En semla kostar 15 kronor och alla pengar går till Fasteaktionen.  

Fastan är en tid för eftertanke och fördjupning av tron. I Älmhults församling bjuds det in till Fastefördjupning. Under åtta söndagar, med start nu i söndags, blir det korta föredrag för vuxna om kristen tro. Detta sker vid kyrkkaffet i direkt anslutning till söndagens mässa. Föredragshållare är bland andra biskop emeritus Esbjörn Hagberg, som ska tala på temat ”Själavård vid köksbordet”. 
Även präster från grannförsamlingarna medverkar. 

– Vi bjuder in några personer som får prata om något man brinner för och vill dela med sig av. Det kan vara bra att få höra andra röster än den man brukar höra, säger kyrkoherde Marcus Lejon.  

Fastefördjupningen är en del av församlingens årshjul i undervisningen. Det är en förlängning av Alpha-kursen som ges från september till februari, men föredragen är öppna för alla.  
– Vi har gjort detta under några år och vi har sett att det funnits ett gensvar. Det har varit uppskattat och känts meningsfullt på alla sätt, säger Marcus Lejon. 


Charlotte Granrot Frenberg 

Kasse med mat

Dela lika under samma himmel

Mat är en mänsklig rättighet, ändå går miljoner människor på jorden hungriga. Att dela med sig har aldrig varit viktigare. Act Svenska kyrkan arbetar med partner över hela världen för att främja en hållbar och rättvis matförsörjning.

Två personer är ute på långpromenad. Det är vinter och solen skiner.

Fastan

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan ger oss tid för eftertanke och bön, och tid att växa i tron.