En person plockar upp en bunt valkuvert från en valurna.
Foto: Magnus Aronson /Ikon

Så blev det preliminära valresultatet

Det preliminära valresultatet i kyrkovalet 2021 är klart.

 

En ny nomineringsgrupp tar plats i stiftsfullmäktige mandatperioden 2022-2025, nybildade Himmel och jord som fick 1,62 procent av rösterna, vilket ger ett mandat i stiftsfullmäktige. De nomineringsgrupper som ökar i valet till stiftsfullmäktige är Partipolitiskt obundna som går från 9 till 10 mandat, Sverigedemokraterna från 4 till 5 mandat, Öppen kyrka som går från 2 till 3 mandat och Vänstern i Svenska kyrkan som går från 1 till 2 mandat. Flest mandat tappar Centerpartiet, som går från 11 till 8 mandat. Socialdemokraterna, som är den största nomineringsgruppen med 24,67 procent av rösterna tappar ett mandat och går från 14 till 13 mandat i stiftsfullmäktige. Frimodig kyrka tappar ett mandat och går från 4 till 3 mandat. Behåller sina mandat gör Borgerligt alternativ (3 mandat), Kristdemokrater i Svenska kyrkan (2 mandat) och Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna (1 mandat). 

Växjö stift har ett valdeltagande på 17,63 procent enligt de preliminära siffrorna. Det betyder att nästan 60 000 personer i Växjö stift har sagt sitt i kyrkovalet. I Växjö stift ligger valdeltagandet på ungefär samma nivå som 2017, då 17,7 procent röstade. Men med tanke på att det finns oräknade förtidsröster och brevröster kommer valdeltagandet bli något högre. På nationell ligger valdeltagandet på 17,45 procent. 2017 vara det kyrkoval som lockat flest till valurnorna sedan 1934, då låg valdeltagandet nationellt på 19,08 procent.

Det preliminära valresultatet finns på kyrkoval.svenskakyrkan.se. Personrösterna är ännu inte räknade. Nu pågår den slutliga sammanräkningen, som beräknas vara färdig cirka tre till fyra veckor efter valet. Därefter sker den slutliga mandatfördelningen.