Foto: Daniel Westergren

Barn och unga finner glädje i orgeln

Ofta är man som ung ganska ensam att ta orgellektioner i sin församling och då tänker man att "ja, jag är nog ensam i hela världen om att vara 10 år och spela orgel". Men så är det ju inte alls!

Åsa Johnsson, stiftsmusiker

Det är ett mäktigt och mångfaceterrat instrument - orgeln. På Oskarshamns folkhögskola har det varit orgelläger för att uppmuntra barn och ungdomar att finna glädjen i att spela detta det största av alla musikinstrument. 

På orgellägret på Oskarshamns folhögskola samlades fjorton barn och ungdomar från sju till fjorton år. Dessutom gick lite äldre ungdomar en längre kurs. 

- Jag tycker det är spännande, för man kan spela med så mycket olika ljud och prova på olika sätt att spela. Och just att man kan använda fötterna och spela med också, säger André Strand, en av deltagarna på orgellägret. 

Det råder stor brist på kyrkomusiker både i Växjö stift och i hela landet. Men det finns inte så många församlingar som erbjuder orgellektioner. Att få yngre att intressera sig för orgelspelande kan vara ett sätt att få fler att vilja bli kyrkomusiker. 

- Ofta är man som ung ganska ensam att ta orgellektioner i sin församling och då tänker man att "ja, jag är nog ensam i hela världen om att vara 10 år och spela orgel". Men så är det ju inte alls! Här är det 14 barn som peppar varandra och som dessutom får se de ungdomarna som är med på den längre kursen, berättar stiftsmusiker Åsa Johnsson. 

De tre lägerdeltagarna André Strand, Ellen Strand och Linnéa Rudolph kommer alla från Vingåkers församling, där man till och med kan låna en övningsorgel för att öva hemma. 

- Vissa frågar "vad är orgel?". Då svarar man att det är ett instrument som spelas i kyrkan. Och då säger de “coolt”, säger Linnéa. 

Hon skulle egentligen börja spela piano, men organisten undrade om hon inte ville börja spela orgel istället. 

- Det var jättekul! Det är ganska likt piano, men ändå annorlunda. Det blir som en nivå bättre. Det blir lite svårare, som en utmaning, det är kul, tycker hon. 

Just att man kan använda en orgel till så mycket är något som också lockade André. 

- Jag tycker det är spännande eftersom det inte är så många som spelar det instrumentet. Man kan få fram flöjtljud. Man kan spela flera instrument i ett. 

De är överens om att det ändå är mest speciellt att spela på orgel i en kyrka: 

- Det blir en helt annan upplevelse i en kyrka, det blir ett helt annat ljud och orgeln där är ju så stor jämfört med de små här inne, säger han och syftar på de övningsorglar som lägerdeltagarna övar på mellan lektionerna, säger André. 

Det blir ganska mycket tid mellan de enskilda lektionerna med någon av lägrets tre orgellärare. 

- Man har en halvtimmes lektioner varje dag, då har man en lärare som man lär sig ett nytt stycke från och man övar inför en konsert på söndag, berättar Ellen. 

De tycker att det är roligt att träffa andra som förstår och kan diskutera hur man lär sig ett nytt stycke. 

- Det är väldigt roligt att se att det faktiskt finns några som också spelar orgel, så att man inte är helt ensam. Samtidigt känns det lite mindre speciellt, fast det behöver inte vara på ett negativt sätt, säger Linnéa. 

Om orgelintresset kommer att leda till att de även utbildar sig till kyrkomusiker när de blir äldre, det kan de inte sia om ännu. Men lägerdagarna ger också en liten inblick i vad en sådan utbildning kan innebära. 

- De kommer vara med och dirigera kör. Enkelt, men att stå framför en grupp som ska sjunga och få dem att börja sjunga och få dom att sluta sjunga när man själv vill, det är ganska stort när man är liten. Man får även med sig lite inlärningsmetodik, berättar Åsa. 

Så vad kan någon som vill lära sig att spela orgel göra för att lättare lära sig? 

- Tänk på att lära sig stycket uppdelat än att köra allt på en gång, för det kan vara svårt när man inte är van, säger Ellen. 

- Börja tidigt. Det är ganska svårt ändå och då behöver man göra det så att man lär sig tidigt, säger Linnéa. 

Men annars är det egentligen inte så krångligt. 

- Man kör bara! säger Ellen. 

Daniel Westergren

Att spela på orgel i kyrkan är en stor upplevelse tycker André, Linnéa och Ellen. Foto: Daniel Westergren