Foto: Åsa Dahlstedt

Nya domprosten på plats

Han vill jobba lika delar inåt och utåt, ser stora pastorat som en styrka och brinner för att visa kyrkans relevans för fler. Växjö är ny mark för honom och han tycker att humor är viktigt. Thomas Wärfman är Växjö stifts nya domprost.

Thomas Wärfman tar emot på sitt kontor i Karolinerhuset med ett fast handslag och ett brett leende. Han har bara varit domprost i några dagar och berättar att han känner sig mycket välkomnad och att det är en påfallande vänlig stämning i pastoratet.

Thomas Wärfman är 59 år och har tidigare arbetat som stiftsdirektor och stiftsadjunkt i Stockholms stift, kyrkoherde och distriktspräst. När han sökte tjänsten som domprost hade han varit kyrkoherde i Norrköpings pastorat i åtta år. Han var också kontraktsprost i Norrköpings kontrakt.

– Jag kände att jag hade gjort vad jag kunde där. Eftersom jag jobbat både i stort pastorat och i stiftsorganisation så tyckte jag att rollen som domprost var något som passade mig. Och så kom denna tjänst, berättar Thomas Wärfman.

Två gånger har han stannat till i Växjö på vägen till Malmö och tittat in i domkyrkan. Det är hans tidigare samlade erfarenhet av stiftsstaden. Men Växjö har på något sätt en god klang för honom.

– Vissa platser får man av någon anledning en god känsla av och så är det med Växjö för mig. Domkyrkan är oerhört fin. Och så uppfattar jag Fredrik Modéus som en bra biskop.

Den första tiden – och även på längre sikt - vill han ägna åt att tala med människor. Att skapa sig en bild av möjligheter och utmaningar i Växjö pastorat. Han tycker det är alldeles för tidigt att formulera några konkreta tankar om hur han vill utveckla pastoratet. Men han värnar om balansen mellan inåt och utåt.

– Det är viktigt att kyrkan både har ett gott gudstjänstliv och är en del av civilsamhället. Vi måste vara både och. Det är oerhört viktigt att samverka med goda krafter i samhället, vi har stor kompetens och stora resurser och vi har mycket att bidra med. Vi var med och byggde samhället och vi är fortfarande en viktig del av det. Och lika viktigt är det att vi är förankrade i vår tradition och att vi står för något, är något, i mötet med andra.

Han brinner också för att nå ut till fler människor och visa på att kyrkan är lika relevant idag som den alltid varit. Guds nåd är något som angår alla, säger Thomas Wärfman.

– Att få höra att du duger som du är, du är värd att älskas som du är, det angår alla människor, inte bara vissa grupper. Men det kräver att vi hittar tilltal och kanaler som fungerar idag. Vi behöver tilltala en 60-årig man och en 30-årig småbarnsmamma på olika sätt. Vad vi säger till varandra, det är nog samma sak när vi väl får till samtalet, men för att komma dit behöver vi tänka till lite, säger han.

Han säger att han vill vara en domprost för hela pastoratet. Verka för att få alla delar att leva. Han ser det som en styrka att pastoratet är stort.
– Det har inget egenvärde, men jag har god erfarenhet av stora pastorat. Jag tycker att det är en styrka att samordna resurser och kompetens och engagemang. Men det måste ledas och styras, med tydliga roller och goda rutiner. Pilar och fyrkanter på ett papper är inte det viktiga, det är relationerna som är det viktiga, säger Thomas Wärfman.

Till en början veckopendlar domprosten till Växjö, men han letar hus tillsammans med Camilla Ruben, tillträdande stiftsdirektor på Växjö stiftskansli. Hon tillträder sin nya tjänst i augusti och i september blir det bröllop för paret. Thomas Wärfman har tre vuxna barn och ett barnbarn på 1,5 år som bor i Malmö och som han gläder sig åt att komma närmare efter flytten. Han tycker om att träna, cykla och simma och har en fäbless för opera.

Beskriv dig själv med tre ord!
– Engagerad, utvecklingsinriktad och… jag kan ju inte säga att jag har humor om mig själv, haha! Men jag tycker att humor är viktigt. Humor är en djupt allvarlig sak, det är att för en kort stund ställa sig lite utanför sammanhanget och titta på det. Det kan ge oss lite proportion på saker och se till att saker och ting inte bli för pretentiösa.

Charlotte Granrot Frenberg

Ett par tofflor och två handdukar ligger på en klippa. Två personer badar i bakgrunden.

Svenska kyrkan Växjö

En levande kyrka. Nära livet. Varje dag. Svenska kyrkan Växjö är en mötesplats för alla människor.