Foto: Erik Boström

Kyrka och bandy tillsammans för Ukraina – en win win-situation

Nässjö IF och Nässjö pastorat startade en gemensam insamling för att stötta krigsdrabbade i Ukraina. Ett samarbete som ledde till stort engagemang, ökad synlighet för kyrkan – och över 70 000 kronor till Act:s katastrofarbete.

I lördags inleddes bandymatchen mellan Nässjö IF och IFK Rättvik med en ceremoni där Frida Falk, präst och handläggare på Act Svenska kyrkan, fanns på plats för att motta ett värdebevis på över 70 000 kronor. Det blev resultatet av den insamling som startade med en insamling vid luciagudstjänsten i Nässjö kyrka den 11 december. Sedan dess har Nässjöbor kunnat swisha pengar till den gemensamma insamlingen mellan idrottsföreningen och Svenska kyrkan. Insamlingens höjdpunkt var bandymatchen den 30 december, då inträdet var gratis tack vare ett 30-tal sponsorer, varav en var Nässjö pastorat. I samband med matchen togs det upp en kollekt till insamlingen och musiker från Frälsningsarmén medverkade. Spelarna bar speciella matchtröjor, formgivna av designern Veronica från Ukraina. Tröjorna auktionerades efter matchen ut till högstbjudande. Dessutom skänkte klubblegendaren Jan ”Habo” Johansson sin matchklubba från matchen SKVO Sverdolovsk-Nässjö IF från 1958. Den budades hem för 2 100 kronor.

Initiativet kom från Nässjö IF, som även för ett år sedan gjorde en insamling, då till Hjärtebarnsfonden. Den här gången hörde de av sig till Svenska kyrkan i Nässjö för att kroka arm och samla in pengar till Act. Det hela började med ett offentligt samtal förra året med biskopen och representanter från Nässjö IF i samband med biskopens dag under visitationen.

– Det var ett bra samtal och vi upptäckte att vi har många beröringspunkter. Vi arbetar med ungdomar och har lite liknande mål och utmaningar. Det gav ringar på vattnet, berättar Clas Jonsson, kyrkoherde i Nässjö pastorat.

Han beskriver samarbetet som en win win-situation.
– Förutom att vi samlat in pengar till krigsdrabbade så har vi som kyrka synts i sammanhang utanför kyrkan, där människor finns. Det känns väldigt positivt och viktigt. Vi har också sett ett väldigt stort engagemang kring detta och ett fint samarbete, säger Clas Jonsson.

Frida Falk från Act, som fanns på plats i lördags, ser väldigt positivt på samarbeten som detta.
– Vi tycker det är alldeles fantastiskt med allt engagemang och all kreativitet vi ser. Det är så roligt när vi som civilsamhälle kommer samman för att stötta i världen. Allt som kan bidra både ekonomiskt, men också med kunskap och information och medvetenhet, är jättebra, säger hon.

Hon berättar att årets insamlingsresultat är väldigt starkt. Under hela 2022 samlades det in 235 miljoner kronor till Act Svenska kyrkan. Det kan jämföras med resultatet från 2021 på 141 miljoner kronor.
– Alla våra olika sätt att samla in har ökat, och vi ser också att församlingsengagemangsdelen har ökat. Det är också fantastiskt. Att vi lyckats få igång det efter pandemin, samtidigt som vi jobbat med att få igång allt annat, säger Frida Falk.

Hon berättar att de insamlade pengarna från Nässjö kommer att gå till kris- och katastrofarbetet. Därifrån går en stor andel av pengarna till insatser i och omkring Ukraina. Framför allt så samarbetar man genom Act-alliansen med kyrkorna i gränsområdet, som i sin tur går in och stöttar. Bland annat samverkar man Hungarian Interchurch aid.
– Dessa organisationer kan mycket bättre bedöma vilken hjälp som behövs, på så vis gör pengarna störst nytta, säger Frida Falk.

Charlotte Granrot Frenberg

Fantastiska 52,9 miljoner till Julinsamlingen!

Julinsamlingen har slagit insamlingsrekord – igen! Tillsammans har vi lyckats samla in 52,9 miljoner kronor under perioden. Stort tack för allt engagemang!