Östrabo i vinterskrud

Intryck från året som varit och längtan inför 2022

Nu mot årets slut får vi samla ihop intrycken från 2021 och framför allt hoppas på ett hejdundrande 2022!  

Vi frågade några personer om vad man minns från året som gått samt vad man ser fram emot det kommande året.

Per-Erik Åkermo, kyrkoherde Forshedabygdens församling: 
Vad minns du från året som gått? 
Ett väldigt annorlunda år med många nya lärdomar. Vi har fått lära oss att bli mer digitala och hitta vägar för att vara kyrka på ett annat sätt. Hösten kändes glädjerik när vi fick börja träffas igen och fira gudstjänster gemensamt i kyrkan. Jag tänker att vi tar med oss att vi är duktiga på att hitta lösningar och ställa om utifrån det som behövs. 

Vad längtar du efter 2022? 
Jag längtar efter att få utveckla vår verksamhet framåt, hitta nya arenor där vi kan vara kyrka. Att få möta människor där de är utifrån de behov som finns. Jag längtar också efter att få en normal vardag. 
Vi har en fantastiskt fin församling som jag ser fram emot att få starta ett nytt år tillsammans med. Det ska bli spännande att få börja arbeta med vårt nya kyrkoråd och dra upp riktning för framtiden. 
 
Anke Elisabeth Decker, registrator/ förvaltningsassistent i Kalmar pastorat: 
Vad minns du från året som gått? 
Jag minns känslan när vi kunde uppträda i kyrkor igen, vi hann med några välbesökta konserter med vår grupp 5B som spelar musik av Abba, Beatles och Bach. Det kändes nästan lite overkligt men så roligt!   
Det var också glädjande när vi inom Kalmar pastorat kunde ha fysiska sammanträden igen. Det sker nåt med oss när vi får träffas! Att vi kunnat genomföra kyrkovalet så bra trots alla osäkerheter under förberedelsefasen.  

Vad längtar du efter 2022? 
Att åka och träffa min familj i Tyskland. Vi kunde inte resa i höstas och jag saknar dem.  Sen har vi precis köpt hus på Öland och är mitt i flytten. Ser fram emot att landa och komma i ordning. Att kunna genomföra den verksamhet jag planerar inom Kalmar pastorat, resor, utbildningar och föreläsningar. 
 
Julia Jonsson, komminister Växjö domkyrka 
Vad minns du från året som gått?  
Den stora lyckan när jag fick krama om mina mor-och farföräldrar efter att de fått sina vaccindoser. Jag minns också de många konfirmationshögtiderna i våras då maxantalet fortfarande var åtta. Vi delade in konfirmanderna i mindre grupper som var på plats i domkyrkan med oss ledare, medan familj, släkt och vänner följde gudstjänsten via Zoom. Ett högtidligt, fint och annorlunda minne! 

Vad längtar du efter 2022?  
Minskad smittspridning och mer tid med mina nära och kära! 
  
Jakob Wikström, stiftskonsulent barn och unga Växjö stiftstkansli 
Vad minns du från året som gått?  
Mitt bästa minne från 2021 är Svenska Kyrkans Ungas minior och juniorlägret på Tallnäs. Så roligt att äntligen kunna arrangera läger igen!  

Vad längtar du efter 2022?  
Jag hoppas att pandemin håller sig borta och att 2022 blir ett år fyllt med mötesplatser för barn och unga med till exempel Svenska Kyrkans Ungas riksårsmöte i Jönköping, Ledarutbildningshelger, vintermöte och resan till Tyskland med biskop Fredrik och en massa ungdomar från stiftet.