Foto: Charlotte Granrot Frenberg

God jul önskar biskopen!

Se en filmad julhälsning med biskopen och läs om biskopens favoriter i jul.

Biskop Fredrik Modéus om julen

Favoritpsalm i advent:
Psalm 109 Det susar genom livets strid

Favoritpsalm i jul:
Psalm 737 Ej upplysta gårdar

Vad måste finnas på julbordet?
Sill!

En viktig jultradition:
Att bjuda hem ett antal människor på lunch för en stunds gemenskap – och Kalle Anka såklart.

Vilken julkalender i SVT har du tyckt mest om? 
Den fantastiska årgång 1997 om Pelle Svanslös.

Julklappstips:
En upplevelse som stärker gemenskapen och minskar konsumtionen. Och så vill jag tipsa om Act Svenska kyrkans digitala gåvoshop: www.svenskakyrkan.se/act/gavoshop

Dela något som du tycker att julens budskap har att säga oss 2022.
I år är budskapet om frid och fred viktigare än någonsin – med Ukraina i fokus. På julkortet från mig och min fru finns de hoppfulla orden från julnattens gammaltestamentliga text ur Jesaja: "...oket som tyngde dem, stången på deras axlar, förtryckarens piska bryter du sönder...". Och såklart det alltid aktuella budskapet om Guds människoblivande att Gud känner mig inifrån.

En hälsning till den som läser den här texten:
Även om vi kanske inte känner varandra, vill jag önska dig som läser detta en god och välsignad julhelg. Julen är en fin högtid för många, men den kan också vara en riktigt jobbig tid, inte minst nu när mycket känns oroligt och osäkert. Du som ibland känner dig ensam kanske känner dig ännu mer ensam, andras gemenskap gör nästan ont. Sorgen över de vi älskade som lämnat livet kan bli särskilt närgången. Jag hoppas att allt det som händer i våra kyrkor under julen kan få bli viktigt för dig. Att musiken, psalmerna, texter och böner får förmedla ljus i mörkret och hopp inför framtiden på det sätt som du behöver det just nu.
 
Varma hälsningar, +Fredrik