Viola Thorstensson
Foto: Johnny Lindgren

Frid på jord, vinterpärlor från Kristine kyrka

Musiker i Jönköpings församling bjuder på digitala vinterpärlor för att lysa upp i en mörk tid. Tittarna kan se fram emot att både få njuta av och att sjunga med i musik som passar alla åldrar. Den 16 december kl 18 sänds konserten via Svenska kyrkans sociala kanaler.

- Vi gör redan webbsända konserter men nu spetsar vi till det lite extra med hjälp av Svenska kyrkan på nationellt plan, berättar Edward Eklöf som är organist i Svenska kyrkan Jönköping. Edward är en av de som har planerat konserten tillsammans med medarbetare i församlingen.

Kyrkokansliet skickade ut en möjlighet till stiften att göra webbsända konserter under advent och jul och Jönköping var snabba på att nappa på idén.

- Det känns jätteroligt att vi fick chansen att göra detta. Jag är väldigt pigg på att hitta möjligheter i den här tiden vi befinner oss i där mycket tyvärr är omöjligt, säger Edward.

Konserterna som spelas in från olika delar av Sverige kommer att sändas vid olika tillfällen. Jönköpings bidrag spelades in på plats i Kristine kyrka den 4 december.

Edward berättar:

- Produktionen kommer att heta Frid på jord och det namnet kommer från låten med samma namn som Sofia Karlsson har skrivit. Det känns som att det är ett bra namn i dessa tider. Man står lite villrådig och vi ville inte ha en titel som är för deppig, men inte heller något som är för överdrivet glatt eftersom det är lite tungt just nu. Då tyckte jag att Frid på jord passade fint.

Förberedelserna har varit många men exakt vad konserten kommer att innehålla är lite hemligt:

-  Innehållet avslöjar jag inte här och nu men vi kommer att ha något för alla, säger Edward. Det kommer att passa både unga och äldre med många olika musikgenrer. Julen innehåller ju så otroligt mycket fina låtar som många relaterar till.

Förutsättningarna har ändrats något sedan han tackade ja till uppdraget:

-  När jag fick frågan hade jag fortfarande barnkörsverksamheten igång. Men efter några dagar kom restriktionerna och vi fick tänka om så vi använder oss av enstaka sångare istället. Konsert i litet format kan man säga, men det passar fint med titeln på konserten tycker jag. Vi har gjort ett inspelningsprogram så att vi sprider ut oss tidsmässigt och att alla inte finns i lokalen samtidigt.

Någon speciell rekvisita behövs inte eftersom kyrkan i sig är rekvisita nog.

 -  Det är så fantastiskt eftersom kyrkorummet redan har hela julbudskapet färdigt. Vi kommer såklart att jobba med bild och ljus rent tekniskt med hjälp av ett produktionsbolag, men vi kommer även att tända levande ljus. Mycket kommer att påminna om hur det är ”ett vanligt” år. Kyrkan är så fantastiskt fin som den är och det ger en trygghet för den som tittar och känner igen sig, tror Edward.

 Han hoppas att många kommer att titta på de digitala konserterna.

Många sånger kan många redan, men annars kan man lyssna en gång och sedan kan man titta igen på inspelningen och då sjunga med.

Edward Eklöf

- De är som en ersättning och komplement till det som skulle varit annars. Vi hoppas att de som tittar ska få känna julstämning och ta del av julbudskapet ändå. Vi har ett stort förtroendekapital hos människor och många har en väldigt positiv inställning till kyrkan, speciellt nu i jultider, upplever Edward.

Förhoppningen är att deltagarna ska känna sig fria att sjunga med, men alla deltar på det sätt som känns bäst för en själv. Man kan lyssna själv eller tillsammans med familjen, sjunga eller nynna med. Kan man inte texterna kommer de att finnas på skärmen, berättar Edward.

- Vi kommer att sjunga psalmer så var beredd på att sjunga med, uppmanar Edward. Många sånger kan många redan, men annars kan man lyssna en gång och sedan kan man titta igen på inspelningen och då sjunga med.

Edward vill också uppmuntra alla att besöka en kyrka i jul.  

- Kyrkorna är ju inte stängda, man kan komma in en stund och uppleva känslan i litet format. Det kan till och med förekomma spontan musik ibland. Man kan göra besöket efter de förutsättningar man har. Det är inte fel att bara gå in och njuta en stund av stämningen, ensam eller med en kompis.

 

Kyrkans tidning v 50 2020
/Sara Peterson

Hallå där!

Richard Thörn, kyrkoherde i Södermöre pastorat. Ni planerar två alternativa luciatåg och en ”hjulkrubba” på julafton.

Vad ska ni hitta på, berätta!
- Vi kommer att göra ett luciatåg till häst i Trekanten och ett med häst och vagn i Ljungbyholm. Vi går och sjunger genom byarna och stannar på vissa ställen för mer samlad sång och läsning. Vi håller glassbilen som förebild där. På julafton gör vi på samma sätt med julkrubban, psalmsång och evangeliet.

Hur kom ni på idén?
- Vår kantor har häst och bor i Trekanten, förra året gjorde de ett litet Luciatåg med tre hästar vid Trekantens julmarknad. Jag tänkte tidigt att man kanske skulle kunna göra en sorts julprocession genom Ljungbyholm med psalmer och läsningar på julafton eftersom vi antagligen inte kan samlas till krubbgudstjänst i kyrkan. Förlösa-Kläckeberga församling nämnde i höstas att de nog ska bygga upp (h)julkrubba i en skåpbil och åka runt med i juldagarna. Så det är en kombination och utveckling av de här idéerna tillsammans.

Vad vill ni med initiativet?
- Kan inte människor komma till kyrkan så får ju kyrkan komma till dem. Vi vill ge möjligheten till glädje, hopp och gemenskap, bön och evangelium. Och det här är några varianter när det inte går att göra som vanligt.

/Sara Peterson