Foto: Maria Brynielsson

Eva Spångberg 100 år

Hennes förkunnelse i form av träskulpturer smyckar ett stort antal kyrkor i och utanför Växjö stift. Den 2 april skulle Eva Spångberg ha fyllt 100 år.

Eva Spångberg uppmärksammas på olika platser i stiftet i samband med den dag då hon skulle ha fyllt 100 år.

En jubileumsmässa till hennes minne firas på palmsöndagen den 2 april i Hjälmseryds kyrka i Sävsjö pastorat. Biskop emeritus Jan-Olof Johansson predikar och talar om Eva Spångberg vid kyrkkaffet. Kyrkoherde Klas Frisk Svensson och komminister Maria Åberg  medverkar också och det blir sång av kören Jubilate. Eleanor Karlsson, som är den som idag driver Eva Spångbergs gård Björkelund, har anordnat en utställning med Eva Spångbergs alster.

Även Växjö pastorat har uppmärksammat 100-årsdagen. Efter en gudstjänst i Växjö domkyrka nyligen berättade Jan-Olof Johansson om Eva Spångbergs konst. Det togs också fram en folder om hennes konst i domkyrkan.

Om Eva Spångberg

Eva Spångberg gick bort 2011, 88 år gammal. Hon blev en av vår tids mest välrepresenterade konstnärer när det gäller utsmyckning av kyrkor i Växjö stift, men även kyrkor i resten av landet. Totalt finns hennes arbeten, bland annat i form av julkrubbor, processionskors och Mariabilder, representerade i cirka 500 kyrkor. Själv föredrog hon att kalla sig förkunnare i trä. Spångberg hade ett personligt uttryck med ett hantverk i robusta former. Åsnor var ett av hennes favoritmotiv.

Björkelund

Hon tillverkade sina skulpturer i sin ateljé på gården Björkelund. Gården håller fortsatt öppet och tar emot besökare. Det erbjuds guidningar och även större grupper tas emot. Bokningar kan göras på hemsidan.

Bilder på några av Eva Spångbergs konstverk i Växjö stift

Biskopen: Spångbergs konst del av föränderligt kulturarv

Biskop Fredrik Modéus har skrivit en text med anledning av att Eva Spångberg skulle fyllt 100 år den 2 april. Det ryms mycket i våra kyrkor, konstaterar biskopen. I framtiden tror han att kyrkorummen kommer att vara mångfunktionella.