En varm och omtänksam idé  

Med start i december och in i mitten av januari ville man i Södra Ölands pastorat samla in så många stickade och virkade plagg som var möjligt. Och initiativet har fått väldigt stort genomslag!  

Artikel ur Kyrkans tidning nr 3 2022.

Insamling av stickade och virkade plagg på Södra Öland blev succé: 

Hallå där Marie Hedström, kommunikatör. Hur fick ni idén? 

 - För ett par år sedan gjorde vi en liknande grej, det var då flera församlingar och pastorat i Sverige som gjorde det samtidigt och det fick hashtagen #envarmarestad och #envarmareö. Vi ville göra något nu igen när många kanske känner sig lite uppgivna med återinförda restriktioner och den mörkaste perioden av året, så inför julledighet passade vi på att efterlysta alster via vår församlingstidning och sociala medier. Vi tänkte att många kanske stickar och virkar under ledigheten för att sysselsätta sig eller slappna av.  

Hur har det gått, har ni fått in mycket? 

 - Vi har fått in otroligt mycket! Man blir helt uppspelt både av engagemanget och av hur otroligt duktiga människor är. Vi har fått in helt underbara saker! Denna gång är det verkligen överhängande raggsockor vilket ju kan passa bra när elen är dyr och man kan behöva ett par extra sockor hemma. Vi har också fått in väldigt många små sockor och koftor för barn samt mössor och halsdukar.  

Vad händer sedan med det ni fått in? 

- Antagligen kommer vi att ta en stor del av det vi har fått in och lägga ut på allmänna platser runt om i pastoratet.  Men i och med att vi har fått in så otroligt mycket till barn så vill vi tänka till ett varv till och göra något speciellt med en del av de sakerna. Men på något sätt ska de delas ut för att glädja andra.  

Vad hoppas ni att detta ska betyda för den som ger och den som tar emot? 

- Vi hoppas att den som hittar eller på något sätt får ta emot något hemstickat kan ta emot värmen och omtanken av att en främling har suttit och stickat. Jag tror också, utifrån samtal med de som kommit förbi och lämnat in, att det ger glädje att veta att man kan glädja andra.  

Vilka är det som lämnar in och vad är det mest ovanliga ni fått in?  

- Det är främst kvinnor i pensionsålder som har lämnat in.  Var håller alla virkande och stickande män till kan jag undra. Det som sticker ut mest är tre fantastiska små koftor som är tänkt till en riktigt liten en. De har underbara små knappar i form av hjärtan.  

/Sara Peterson