Foto: Maria Estling Vannestål

Aktivt hopp när världen gungar

Lästips i orostider. Publicerad i Kyrkans tidning nr 15.

Det är en underlig tid vi lever i. Oavsett hur hårt vi drabbas av coronapandemin eller andra kriser i vårt eget lilla hörn av verkligheten är det lätt att dras med av oro, rädsla och sorg över allt som händer runt omkring. Just nu är osäkerheten det enda vi kan vara säkra på. Hur kan vi hantera en värld som gungar?

I boken Aktivt hopp – att möta vår tids utmaningar utan att bli galen beskriver ekofilosofen Joanna Macy och läkaren Chris Johnstone två olika sorters hopp. Det ena handlar om att hoppas på att något ska gå bra, ett hopp som är beroende av att vi verkligen tror på positiv förändring. Med den andra sorten, aktivt hopp, jobbar vi för det vi drömmer om, oavsett hur sannolikt det är att det kommer att hända. Bokens budskap passar väl in på den kris som vi nu står mitt uppe i.

Så hur hittar vi vårt aktiva hopp? Macy och Johnstone föreslår att vi även i svåra tider utgår från tacksamhet över det vi faktiskt har, eftersom tacksamhet ökar vårt välbefinnande och vår tillit – det är till och med forskningsbelagt.

Vi behöver också våga tillåta oss att känna våra tunga känslor – som oro, rädsla, sorg, frustration och besvikelse. Det vi trycker undan slår ofta tillbaka och när vi stänger av negativa känslor krymper hela känsloregistret så att vi får svårare att glädjas och njuta. Genom att exempelvis skriva eller samtala med andra om våra känslor kan vi lätta på trycket.

Den kanske allra viktigaste vägen till aktivt hopp är att faktiskt göra något; att inte sitta passiv skapar lugn. Just nu ser vi många fina exempel på engagemang. Via Facebookgrupper stöttar studenter och pensionerade lärare hemmapluggande elever, och människor i riskgrupper får hjälp med handlingen. En cyklande kör bjuder på utomhussång för äldreboenden, en operastjärna ger gratis sånglektioner och en familj i karantän spelar in ett egenskrivet musikalstycke för att sprida glädje. Här hemma handlar vi restaurangmat varje vecka för att stötta lokala småföretagare. Alla kan vi hitta något sätt att bidra.

Men för att bli hållbara som människor måste vi också ta hand om oss själva, precis som vi på flygplanet uppmanas att ta på oss syrgasmasken innan vi sätter den på våra barn. Vi behöver hitta våra egna kraftkällor – oavsett om det handlar om att vara i naturen, delta i en gudstjänst, be, läsa, sjunga, umgås med nära och kära eller något annat. Mycket sätts på prov i dessa tider, inte minst när det gäller sociala kontakter, men det går ofta att hitta nya former för att fylla på reserverna. Kanske vi kan ta en digital fika med barnbarnen eller ha utomhuspicknick med vännerna?

Ja, världen gungar omkring oss och osäkerheten är stor. Och samtidigt, tänk om det vi går igenom kan bli en väckarklocka som visar vad som är viktigt på riktigt. Tänk om vi nu tar chansen att skapa en grönare, skönare, vänligare värld, Vad kan du göra för att sitta lite lugnare i båten och hitta ditt aktiva hopp?

Text och bild: Maria Estling Vannestål


Faktaruta:

  • Titel: Aktivt hopp - att möta vår tids utmaningar utan att bli galen
  • Författare: Joanna Macy & Chris Johnstone
  • Förlag: Vide Förlag. Kan beställas från videforlag.se eller nätbokhandlare som AdLibris och Bokus