Vi kandiderar i fullmäktigevalet

För Västra Bjäre pastorat. Ingen inbördes ordning

Tommy Nidhögg:

Det handlar om respekt. Respekt för livet, döden, natur och djur, vår planet. Respekt för våra förfäder. För vårt kristna arv. För kyrkan med vår religion som värdegrund för våra värderingar. Värderingar som samhället är uppbyggt kring. Stoltheten att stå upp för det som har varit och fortfarande vara en del av det. Att få föra det vidare. Man ska vara rädd om det man har och inte ta det för givet.

Margareta Söderman:

Som barnskötare inom förskolan trivs jag mycket med att möta unga människor. Och som boende på en gård i Slättaröd får jag glädjen av att ha nära till djur och natur.

Jag är varmt troende och ser kyrkan som en helig plats dit alla kan känna sig välkomna att dela sin glädje och sorg inför Gud.

Kyrkan är för mig även en plats där jag känner frid på ett sätt som är svårt att nå i dagens samhälle. Det närmaste jag vet är mitt inne i en bokskog...

Våra lokala kyrkors bevarande och användande ligger mig varmt om hjärtat. Att församlingen är levande med ett rikt innehåll som många tar del av, t.ex. soppluncher, öppet hus, kyrkis och mjukis gör kyrkan till en mötesplats för många församlingsbor som kanske inte så ofta “går i kyrkan” och det ser jag som ett viktigt sätt att minska avståndet till att ta steget in den dag livet blir svårt, som det blir för dom flesta av oss någon gång... För mig blev det avgörande att jag varit på en begravning som jag upplevde som fin, för att ta mig till en Stilla Mässa för ett första besök. Har blivit många sedan dess...

Birgitta Jansson:

Birgitta Jansson, pensionerad lärare som ännu finns om jag behövs i skolan. Sjunger i kör sedan alltid, är kyrkvärd och sedan sexton år aktiv inom  kyrkans verksamheter här, vilket känns mycket viktigt och angeläget.

Kerstin Gustafsson:

- är mycket samhällsintresserad och nyfiken person, vill vara med och påverka utveckling av välfärd och miljö i kommunen 

- har de senaste 15 åren innan pension arbetat som ekonomichef 

- har politiska uppdrag i Båstads kommun som ledamot i fullmäktige, kommunstyrelsen och ersättare i kommunstyrelsens arbetsutskott samt ersättare i stiftelsen John Wulffs fond 

 - är året runt boende i Torekov sen 2001. Mina föräldrar har haft sommarhus i byn sen 1971

- är gift med Lars och har tre barn och fyra underbara barnbarn

- älskar bl.a. att läsa, lyssna på musik, vandra längs havet och vara med barn och barnbarn. 

 Ingegärd Rayman:

Jag är pensionerad lärare. De senaste åren har jag framför allt haft som uppgift att lära invandrare tala svenska. Då och då rycker jag fortfarande in som lärarvikarie, vilket jag gör med glädje.

Kyrkan som samlingspunkt för såväl gamla som nytillkomna svenskar, ser jag som en viktig sak.

Arne Nilsson:

Bor i Olastorp Hovs församling.  Har varit förtroendevald  i kyrkan  sedan  10 år, det  har varit stimulerande. Jag tycker att Kyrkan finns där, om och när jag behöver den.

Jan Ekelund:

Jag vill se kyrkan som en samlande länk i samhället. Kyrkan är inte bara byggnaden eller de som arbetar där. Kyrkan är framför allt att det finns intresserade, aktiva medlemmar i församlingen. Detta ser jag som förutsättningen för en levande kyrka.

Lisbeth Sivertsson:

 Pensionerad lärare som arbetar när jag behövs. Jag värnar om vår kyrka och vår hembygd. risten gemenskap och för en verksamhet som riktar sig till alla människor.

Ann-Marie Johnsson:

Jag bor med min man, på en gård som ligger på Västra Karups utmarker mellan byarna Boarp och Svenstad.

Arbetar som Biomedicinsk analytiker på Helsingsborg lasarett. Sommar tid jobbar jag även på vår gård och tillsammans med min man odlar vi ekologiska grönsaker.

Är idag förtroendevald kyrkopolitiker i Västra Bjäre pastorat.  

Angelica Persson:

Bor i Hov. Till yrket konstväverska, vd för Märta Måås-Fjetterström sedan 2001.  Har varit engagerad i Svenska kyrkan sedan ungdomen. Intresserad av att församlingsarbetet i Svenska kyrkan, som inte längre är en statskyrka, ska fungera i vår tid och i framtiden.

Marie-Louise Nilsson:

 Bor på gård i Häljarp med sambo och son. Jobbar med äldreomsorg.

Kyrkan finns med oss i glädje och sorg och är en del av vårt kulturarv.

Kyrkans arbete är viktigt för allas gemenskap och bidrar med aktiviteter för att bryta ensamhet för många äldre.

Marianne Eriksson-Mjöberg:

Pensionerad läkare. Bor i Svenstad, med make, höns och katter. Sjungit i kyrkokören i Båstad. Kyrkan är viktig för Sverige. Vill stödja kyrkans verksamhet.

Anders Bäck

 Uppväxt i en prästfamilj i det svenskspråkiga Österbotten i Finland. Studerade medicin med examen vid Helsingfors Universitet. Flyttade till Uddevalla mars 1976, vidareutbildad till allmänläkare och senare till specialist i arbetsmedicin. Har huvudsakligen arbetat som företagsläkare sedan 1980.
Startade vinodling på Kosteröarna år 2000 och flyttade till Skåne 2003 för att utveckla vinodlingen.
Kyrkligt engagerad och har varit förtroendevald i snart 30 år.
Svenska kyrkan har tyvärr fjärmat sig för mycket från vanliga människors liv och styrs idag av många maktmänniskor med egna ambitioner. Organisationen får inte bli så viktig att vi glömmer människorna – de andliga behoven har inte blivit mindre utan bara ökat.
Min önskan är att kunna göra en insats för de vanliga människorna. 

Anita Bäck

 Jag växte upp i Umeå där jag utbildade mig till sjuksköterska. Eftersom jag aldrig trivdes med de kalla vintrarna i Västerbotten flyttade jag efter min examen 1964 till Malmö - på väg söderut mot varmare klimat. Via Småland och Bohuslän kom jag med min man tillbaka till Skåne 2003. De senaste åren arbetade jag som distriktssköterska.

Mitt intresse för kyrkan fick jag redan som liten då jag bl a hade en barnflicka som var frälsningssoldat. Och sedan har det fortsatt tills jag för c. 30 år sedan började engagera mig mer, också som förtroendevald. Sedan 1998 har jag också varit politiskt engagerad med kommunala förtroendeposter för Kristdemokraterna.

Jag vill finnas med i ett kyrkligt sammanhang där jag behövs och kan göra en insats för andra. Svenska kyrkan är viktigare än någonsin idag – men kanske i lite andra former. 

Sten Hjalmarsson:

ordförande i kyrkorådet och församlingsrådet. Jag jobbar för att vi ska ha en bred och meningsfull verksamhet för alla åldrar. Kyrkan och dess verksamhet skall vara en naturlig samlingspunkt i vårt pastorat.
Musiken har sin givna plats men även föredrag från värdens alla hörn och från olika sociala situationer bör få plats utanför den "vanliga kyrkliga" verksamheten. 

Johan Arnoldsson:

Mjölkproducent i Svenstad som bor med sin familj och aldrig lämnat myllan .

Intressen är naturligtvis familj, vänner och korna som tar en stor del av min tid , men även bygdens fortlevnad ,rättvisa och medmänsklighet . 

John Inge Henrysson:

Jag föddes i Torekov 1937 och konfirmationsläste där i Missionshuset för pastor Artur Adolfson och konfirmerades i V. Karups kyrka. Kyrkan i Torekov var då stängd p.g.a. ombyggnad. 1962 vigdes Gittan och jag i Torekovs kyrka av kh Harry Lundqvist. Vi tjänstgjorde sedan som lärare på olika orter i Skåne och hade förmånen att få vistas ferier och helger i Torekov.

Två glada döttrar föddes, som båda döptes av vår vigselpräst och som, när åldern var inne, konfirmerades av komminister Lennart Lööf här i Torekov. Sedan pensionen är ”vi gamle” fastboende här medan barn och barnbarn bor på annat håll.

Min morfar och min farfar (och hans far) hade lantbruk i Torekov. På farfars sida har tre generationer före mig bott i byn och deltagit i församlingsarbetet. Därför blev jag glad när jag fick förlänga den traditionen. Under nuvarande mandatperiod är jag med i kyrkofullmäktige i V. Bjäre och i Torekovs församlingsråd och är en av våra kyrkvärdar. Jag deltar på sparlåga i arbetet med Ön.