Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon:+46(8)6504900 E-post till Västermalms församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Vi vill bidra-vi gör en insats

Hillevi Larsson och Lisa Thiberg är två unga kvinnor som är deltagare i arvsfondsprojektet "Vi vill bidra-vi gör en insats". Tillsammans håller de teckensagostunder för förskolebarn i Kungsholms kyrkas barnlokal.

En förväntansfull grupp förskolebarn har tillsammans med sina pedagoger kommit för att lyssna när Hillevi och Lisa berättar två sagor med tecken. Sagorna handlar om färger, kläder och djur. Tanken är att förskolebarnen sedan ska få prova på teckenspråk och alternativ kommunikation och träna själva. Hillevi och Lisa har med sig personlig assistans när de arbetar.

Tecknad sagostund med de små

Lisas assistent läser sagan ”Lilla Anna och färgerna” och Lisa tecknar. Barnen är mycket intresserade och försöker själva teckna alla färgerna med sina händer. Efter sagan om färger är det dags att teckna kläder och djur. Hillevis assistent läser och håller upp bilder medan Hillevi tecknar olika klädesplagg och djur. Mot slutet av föreställningen repeterar de färgerna, kläderna och djuren tillsammans och barnen visar stolt upp sina nya kunskaper.

Det märks att Lisa och Hillevi har en stor förkärlek till barn. De kom på idén att framföra teckensagostund för förskolebarn tillsammans med handledaren Mats Lindberg, som arbetar för Brukarkooperativet JAG, där Lisa och Hillevi är brukare.

De gör en insats

Föreningen JAG är en ideell riksförening för personer med flera omfattande funktionsnedsättningar och tillsammans med Arvsfonden har de satt igång det treåriga projektet ”Vi vill bidra-vi gör en insats”. Genom projektet får personer med olika funktionsvariationer möjlighet att komma ut i samhällslivet och själva bidra med saker som är meningsfulla och som betyder något för andra såväl för de själva, med hjälp av personlig assistans. Deltagarna i projektet arbetar också med att föreläsa om sina liv med personlig assistans och om hur det är att leva med funktionsvariationer.

Det var så Västermalms församling kom i kontakt med brukarkooperativet JAG. Brukare från föreningen blev inbjudna till att föreläsa på församlingens föreläsningsafton ”Tänkvärd Tisdag” och sedan har samarbetet fortsatt.
– Vi har länge haft en önskan om att erbjuda förskolor på Kungsholmen* sagostunder och tack vare Lisas och Hillevis fantastiska insats och engagemang, kan vi nu göra det, säger Sofie Stocklassa som är ansvarig för barnverksamheten i Kungsholms kyrkas arbetslag i Västermalms församling.
– Barnen som har träffat Lisa och Hillevi, har lärt sig om deras vardag och assistentens arbete och de har fått ställa frågor. Många av förskolebarnen hade aldrig tidigare träffat en person i rullstol och med en funktionsnedsättning som Hillevis och Lisas och de hade aldrig träffat någon som pratade med tecken. Tack vare att de unga kvinnorna har berättat öppet om sin funktionsnedsättning har de hjälpt till att öppna våra ögon för allas våra likheter och olikheter, tillägger Sofie.

Text och foto: Charlotte Hörndahl

*Vi erbjuder förskolor jul och påskvandringar i kyrkorna på Kungsholmen.

Hillevi Larsson 27 år

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig?
Mina dagar är lika olika som för andra 27-åringar. Eftersom jag är rullstolsburen är jag helt beroende av min personliga assistans för att kunna leva som andra. De är utbildade i att assistera just mig och i min kommunikation med andra. Till vardags deltar jag i projektet ”Vi vill bidra” och jag bidrar genom att jag föreläser på företag och för organisationer och läser teckensagor för barn. Genom att jag är aktiv i  föreningen JAG deltar jag under Almedalsveckan på Gotland och tar också emot studiebesök från hela världen för att berätta om hur jag lever som andra med hjälp av personlig assistans. JAG-modellen är unik i världen och jag är stolt över det jag gör.
Vad har du för intressen?
På helgerna umgås jag med min familj och mina vänner och jag tycker om att träna fysiskt. Jag är rullstolsburen, men jag är inte bunden till stolen utan jag älskar att  gå, bada och rida med assistans.
Tankar om livet?
Allt är möjligt när jag blir lyssnad på, förstådd och respekterad. Jag önskar att den hemska jakten på oss som behöver assistans slutar, att vi kan slappna av och kan fortsätta leva som andra. Jag är en stolt medborgare som vill bli tilltalad, inte bara omtalad.

Lisa thiberg 22 år

Hur ser en helt vanlig dag ut för dig?
Oftast åker jag och min assistent till projektets lokal på Kungsbro Strand där jag arbetar med att reparera begagnade barbiedockor i ett samarbetsprojekt som vi har tillsammans med Myrorna. Jag gör dockorna fina igen, paketerar och prismärker dem innan de levereras till Myrornas butiker.

För att må bra behöver jag träna, så två eftermiddagar i veckan åker jag till ett träningscenter på Rosenlunds sjukhus, som är tillgänglighetsanpassat för människor med funktionshinder.

En dag i veckan arbetar jag med att digitalisera enkätsvar på Inspektionen för vård och omsorg och det händer också att jag föreläser. Jag har föreläst om hur jag tycker att en bra assistent ska vara, om mitt liv med assistans dygnet runt, om hur det är att leva på enbart sondnäring och om min teckenkommunikation. Och så har jag ju teckensagostunder…
Vad har du för intressen?
Ett av mina största intressen är att baka. Jag har faktiskt gjort en egen bakbok i projektet. Ett annat stort intresse är musik och att gå på konserter. Att pyssla tycker jag också är roligt. Jag går gärna på bio och att träffa kompisar och släkt gör mig glad.
Vad drömmer du om?
Jag drömmer om att få en egen lägenhet och kunna flytta hemifrån. Jag hoppas också att jag får fortsätta att bidra i samhället med meningsfulla arbetsuppgifter som intresserar mig. Att arbeta med barn är verkligen jättekul!

alla har rätt att vara huvudperson i sitt eget liv

Brukarkooperativet JAG* står bland annat för att varje medlem har rätt att vara huvudperson i sitt liv. Det står för en vilja att göra egna val i livet och ta plats i samhället på lika villkor som andra, från förskola och skola till vuxenliv.

Webbadress: https://jag.se/

*JAG-Jämlikhet Assistans Gemenskap