Värnamo pastorat Besöksadress: Kyrkogatan 17, 33131 Värnamo Postadress: BOX 624, 33126 VÄRNAMO Telefon:+46(370)300400 E-post till Värnamo pastorat

Spela musik i våra kyrkor

Den 31 mars 2019 kommer licensen Spotify Business att försvinna. Det innebär att Spotify inte längre får användas i våra kyrkor utan endast av privatpersoner och i privata sällskap. Här kan du läsa hur du ska göra för att kunna använda inspelad musik i kyrkan.

Med jämna mellanrum kommer önskemål om att via våra ljudsystem spela upp egen musik i kyrkor och församlingshem vid gudstjänster och dop, bröllop och begravningar. Från den 31 mars 2019 kan detta endast göras via CD-skiva eller en nedladdad låt från exempelvis Itunes.

I och med att tjänsten Spotify Business läggs ner får musik från Spotify inte längre spelas i gudstjänster, förrättningar eller i andra offentliga sammanhang. Spotify kommer endast att vara tillåtet för privatpersoner att använda och ett privat Spotify-konto får bara användas i hemmiljö och för ett begränsat sällskap.

Kan man använda ett vanligt Spotifykonto för att spela musik?

Nej, detta avtal gäller endast privatpersoner. Privata Spotify får inte användas för att framföra en låt eller sång i offentlig miljö utan får bara användas för "hemmabruk" för vänner. När det gäller hur många vänner som räknas så är det så många som ryms vid en dukning i hemmiljö, cirka 8-10 personer.

Hur gör man då man vill ha inspelad musik i fortsättningen?

Den som vill ha inspelad musik vid dop, bröllop och begravning kan till exempel göra på något av följande sätt:

• CD-skiva - Det är tillåtet för en privatperson att ta med sig en CD skiva för att spela upp en låt eller sång. CD-skivan måste vara original, och får alltså inte vara en CD någon bränt själv.

Detta beror på att det lagliga stöd som finns för att bränna en CD för privat bruk inte sträcker sig till att spela upp musik ur den CD:n i gudstjänst eller kyrklig handling. De ”ljudkällor” som kyrkan lagligen får använda vid gudstjänst och kyrklig handling måste vara ”original” och utgivna med upphovspersonernas samtycke.

• Nedladdad låt från till exempel iTunes – I dagsläget har Värnamo pastorat ingen möjlighet att betala för nedladdning av låtar. Det är alltså den som vill ha inspelad musik vid dop, bröllop och begravning som får köpa musiken och ta med till kyrkan.

Ta kontakt med oss eller prata med prästen du har kontakt med i förväg så att provspelning av musiken kan göras.

kontakta oss

EXPEDITIONEN ÄR ÖPPEN:

Måndag 10.00 - 12.00
Tisdag 10.00 - 12.00
Stängt
Fredag 10.00 - 12.00

Utöver dessa tider svarar vi i telefon i den mån vi kan

Telefon: 0370-30 04 00
E-post: varnamo.pastorat@svenskakyrkan.se
varnamo.pastorat(@)svenskakyrkan.se
Besöksadress: Kyrkogatan 17, Värnamo
Postadress: Box 624, 331 26 Värnamo
Fax: 0370-155 25

Vid akut kris, som vid arbetsplatsolyckor: Ring 112.
Då kopplas POSOM in vid behov.