Foto: Anders Damberg

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor. Du ser och lär sådant som du annars inte hade upptäckt!

VISNINGAR I DOMKYRKAN sommareN 2021

Domkyrkans visningar återstartar efter midsommar. 28 juni–​​​22 augusti är det flera dagliga gratis visningar på svenska och engelska och för barnfamiljer​. Vid gudstjänst eller konsert äger visning rum utomhus. 
Måndag–lördag 10 familjevisning (6–12 år och medföljande), 11 svenska, 13 svenska, 14 svenska, 15 engelska, 16 svenska.
Söndag 12.30 svenska och engelska, 14 svenska, 15 engelska, 16 svenska.
Stadsvandring med domkyrkoperspektiv söndagarna 27 juni, 25 juli, 29 aug 13.45.

Begränsat antal deltagare, biljett hämtas i Katedralbutiken före visningsstart (obs! biljett till familjevisning 10 hämtas vid södra porten, biljett till söndagens 12.30-visning hämtas i Katedralkaféet). Ingen förbokning. För mer information: ring Katedralbutiken 018-430 36 30.

Museet Skattkammaren återöppnar under sommaren för begränsat antal besökare, kontakta butiken för exakt datum. 

Välkommen att också upptäcka kyrkan på egen hand! En enkel guidefolder på flera språk (10 kr) och gratis bildjakter för barn finns vid Katedralbutiken och butikspersonalen tar gärna emot frågor. Guidebok finns också till försäljning i butiken. I barnkoret fick upptäckarnycklar för barnen att använda.

Domkyrkans visningsverksamhet vänder sig till alla. Vi anpassar visningen efter deltagarnas ålder och förutsättningar. Meddela gärna vid bokning om ni vill att guiden betonar en viss tidsperiod eller ämnesområden. 

Vi erbjuder visning av domkyrkan, museet Skattkammaren och av utemiljön nära domkyrkan. Det är däremot inte möjligt att besöka domkyrkans torn.

För enskilda besökare finns öppna visningar på bestämda tider. Grupper är välkomna att boka egen visning. Läs mer om öppna och bokade visningar nedan.

Öppna Visningar av domkyrkan

Visning av domkyrkan (svenska)

Varje söndag kl 12.30. Gratis.

Visning av Skattkammaren (svenska)

Första och tredje söndagen i månaden kl 13.45 under höst- och vårtermin. Entréavgift 60 kr för alla som fyllt 17 år.

Engelsk visning av domkyrkan

Första lördagen i månaden kl 12.30 under höst- och vårtermin. Gratis.

Stadsvandring med domkyrkoperspektiv

Sista söndagen i månaden kl 13.45 mars-augusti.

Temavisningar

Än så länge är inte temavisningar inplanerade för hösten 2021.

Öppna visningar vid lov och storhelger

BOKADE VISNINGAR

Grupper av alla slag kan boka egen visning. Kontakta oss för information om vissa begränsningar av visningsverksamheten på grund av coronapandemin. Men annars gäller:
För grupp större än 30–35 personer rekommenderar vi bokning av två guider för bästa möjliga upplevelse. I museet Skattkammaren kan max 20 personer få visning samtidigt. De vanligaste visningsspråken är svenska eller engelska men ofta kan vi ordna visning även på finska, tyska, franska, spanska, italienska och ryska. Boka din visning via mejl eller ring 018-430 36 16.

Skolvisningar med olika teman presenteras i foldern Skolvisningar i Uppsala domkyrka läsåret 2020–21 samt på en särskild sida för skolvisningar. Vi erbjuder visningar för skolor som ett led i den fördjupning läroplanen föreskriver. Finns särskilda behov i gruppen så informera gärna om det vid bokningen. Om behoven i klassen är olika kan en gruppindelning göras för att möta dessa.

Utöver basutbudet kan särskilda konfirmandvisningar erbjudas. Läs mer om Upplev din domkyrka - visningar för konfirmander. 

Domkyrkan

Berätta gärna när du bokar om din grupp är intresserad av något särskilt eller vill ha en mer allmän visning. Våra guider kan lägga särskild vikt vid olika tidsperioder eller ämnen, till exempel kvinnor med anknytning till Uppsala domkyrka, symboler i kyrkorummet med mera.

Skattkammaren

I Skattkammaren finns unika textilier från medeltiden och föremål från domkyrkans kungliga gravar. Museet är tyvärr inte tillgängligt med rullstol eller rollator på grund av besvärliga utrymningsvägar. Gruppstorlek max 20 personer – är gruppen större kan den delas och få visning av kyrkorummet och Skattkammaren växelvis.

Utemiljön kring domkyrkan

Domkyrkan omges av historiska byggnader. Guide kan berätta mer om dem och om domkyrkan under en stadsvandring i närmiljön.

PRISER

Skolklasser från Uppsala stift*: 0 kr

Skolklasser från andra stift: 600 kr. 900 kr om både kyrkorum och museum.

Församlingsgrupper från olika samfund: 1200 kr.

Övriga grupper: 1500 kr. 2000 kr om både kyrkorum och museum.

Vid vuxenvisning i Skattkammaren tillkommer grupprabatterad entréavgift till museet: 45 kr/deltagare.

Vid visning efter domkyrkans ordinarie öppettid tillkommer vaktmästarkostnad: 550 kr/påbörjad timme efter kl 18.00. 

Om gruppen behöver delas och ha två guider är priset gånger två.

* Uppsala stift omfattar Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland och Hälsingland.