Meny

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren gör ditt besök extra minnesvärt. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor. Du ser och lär sådant som du annars inte hade upptäckt!

Domkyrkans öppna visningar är tillfälligt inställda med anledning av coronaviruset. Vi hoppas kunna återuppta dem så snart som möjligt. Välkommen att upptäcka Uppsala domkyrka med hjälp av guidefolder eller guidebok istället.

Our open tours are temporarily cancelled due to the coronavirus. Meanwhile: Welcome to explore Uppsala Cathedral using our leaflet or guide book.

Domkyrkans visningsverksamhet vänder sig till alla. Vi anpassar visningen efter deltagarnas ålder, behov och förutsättningar. Kanske har gruppen också önskemål om att guiden betonar en viss tidsperiod eller särskilda ämnesområden vid till exempel skolvisning. 

Vi erbjuder visning av domkyrkan, museet Skattkammaren och av utemiljön nära domkyrkan. Det är däremot inte möjligt att besöka domkyrkans torn.

För enskilda besökare finns öppna visningar på bestämda tider. Grupper är välkomna att boka egen visning. Läs mer om öppna och bokade visningar nedan.

Visningar för skolklasser och -grupper hittar du här.

Öppna Visningar av domkyrkan

Visning av domkyrkan (svenska)

Varje söndag kl 12.30 och även annandag påsk 13 april. Gratis. 

Visning av Skattkammaren (svenska)

Första och tredje söndagen i månaden kl 13.45. Entréavgift 60 kr för alla som fyllt 17 år.
2 och 16 februari, 1 och 15 mars, 5 och 19 april, 3 och 17 maj, 7 och 21 juni.

Engelsk visning av domkyrkan

Första lördagen i månaden kl 12.30. Gratis. 1 februari, 7 mars, 4 april, 2 maj, 6 juni. Extra visning på engelska påskdagen 12 april kl 12.30. 

Temavisningar

Den heliga Birgitta
söndag 9 februari 15.30
Möt Birgitta Birgersdotter i domkyrkans omtyckta Birgittavisning, här för vuxna. Den heliga Birgittas föräldrar begravdes i Uppsala domkyrka i början av 1300-talet. Deras gravhäll är i Finstakoret och på den finns den äldsta bilden av Birgitta.

Kvinnor i domkyrkan
söndag 8 mars 15.30
Det är Internationella kvinnodagen – hör o kvinnor som på olika sätt gjort avtryck i domkyrkan som konstnärer, donatorer med mera.

Kyrkopedagogisk visning
söndag 26 april 15.30
Kyrkopedagogik är en upplevelsebaserad visningsmetod som grundar sig i dialog mellan guide och deltagare. Var med om en lite annorlunda visning av det stora kyrkorummet.

(Domkyrkans öppna temavisningar är gratis och cirka 60–90 minuter långa.


Öppna visningar vid särskilda tillfällen

Sportlovsvisningar vecka 8:

måndag 17 februari 10.30
Sveriges största kyrka!
Lär dig om Uppsala domkyrka. Visning för sportlovslediga barn 6-12 år och medföljande. Gratis, ingen föranmälan.

tisdag 18 februari 10.30 och 13.30
Mellan himmel och jord – vad finns i en kyrka?
Guideledd bildjakt om saker du hittar i de flesta kyrkor. För sportlovslediga barn 6-12 år och medföljande. Gratis, ingen föranmälan.

onsdag 19 februari 10.30
Sveriges största kyrka!
Lär dig om Uppsala domkyrka. Visning för sportlovslediga barn 6-12 år och medföljande. Gratis, ingen föranmälan.

måndag 17 februari och onsdag 19 februari 10.30
Sveriges största kyrka!
Lär dig om Uppsala domkyrka. Visning för sportlovslediga barn 6-12 år och medföljande. Gratis, ingen föranmälan.

Kulturnatten 12 september 2020
Visningar på olika språk, familjevisningar, korta visningar av museet Skattkammaren. För mer information och hela kulturnattsprogrammet, se http://www.kulturnatten.uppsala.se

BOKADE VISNINGAR

Grupper av alla slag kan boka egen visning. Är gruppen större än 30–35 personer rekommenderar vi bokning av två guider för bästa möjliga upplevelse. I museet Skattkammaren kan cirka 20 personer få visning samtidigt. De vanligaste visningsspråken är svenska eller engelska men ofta kan vi ordna visning även på finska, tyska, franska, spanska, italienska och ryska. Boka din visning via mejl eller ring 018-430 36 16.

Skolvisningar med olika teman presenteras i foldern Skolvisningar i Uppsala domkyrka läsåret 2019–20 samt på vår särskilda sida för skolvisningar. Vi erbjuder visningar för skolor som ett led i den fördjupning läroplanen föreskriver. Finns särskilda behov i gruppen så informera gärna om det vid bokningen. Om behoven i klassen är olika kan en gruppindelning göras för att möta dessa.

Förutom basutbudet kan särskilda konfirmandvisningar erbjudas. Läs mer om Upplev din domkyrka - visningar för konfirmander. 

Domkyrkan

Berätta gärna när du bokar om din grupp är intresserad av något särskilt eller vill ha en mer allmän visning. Våra guider kan lägga särskild vikt vid olika tidsperioder eller ämnen som till exempel kvinnor med anknytning till Uppsala domkyrka, symboler i kyrkorummet med mera.

Skattkammaren

I Skattkammaren finns unika textilier från medeltiden och föremål från domkyrkans kungliga gravar. Museet är tyvärr inte tillgängligt med rullstol eller rollator på grund av besvärliga utrymningsvägar. Gruppstorlek cirka 20 personer – om ni är fler kan gruppen delas i två grupper och få visning av kyrkorummet och Skattkammaren växelvis.

Utemiljön kring domkyrkan

Domkyrkan omges av en rad historiska byggnader. Guiden berättar mer om dem och om domkyrkan under en stadsvandring i närmiljön.

PRISER

Skolklasser från Uppsala stift*: 0 kr

Skolklasser från andra stift: 600 kr. 900 kr om både kyrkorum och museum.

Församlingsgrupper från olika samfund: 1200 kr.

Övriga grupper: 1500 kr. 2000 kr om både kyrkorum och museum.

Vid vuxenvisning i Skattkammaren tillkommer grupprabatterad entréavgift till museet: 45 kr/deltagare.

Vid visning efter domkyrkans ordinarie öppettid tillkommer vaktmästarkostnad: 550 kr/påbörjad timme efter kl 18.00. 

Om gruppen behöver delas och ha två guider är priset gånger två.

* Uppsala stift omfattar Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland, Hälsingland samt Heby kommun i Västmanland.