Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: Domkyrkoplan 2 A, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren ger en bättre upplevelse. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor. Du ser och lär sådant som du annars inte hade upptäckt!

Domkyrkans visningsverksamhet vänder sig till alla. Vi anpassar visningen efter deltagarnas ålder, behov och förutsättningar. Kanske har gruppen också önskemål om att guiden betonar en viss tidsperiod eller särskilda ämnesområden vid till exempel skolvisning.

Vi erbjuder visning av domkyrkan, museet Skattkammaren och av utemiljön nära domkyrkan. Det är däremot inte längre möjligt att besöka domkyrkans torn.

För enskilda besökare finns öppna visningar på bestämda tider. Grupper är välkomna att boka egen visning. Läs mer om öppna och bokade visningar nedan.

Öppna Visningar av domkyrkan (Svenska)

Visning av domkyrkan (svenska)

Varje söndag kl 12.30. Gratis.

Visning av Skattkammaren (svenska)

Första söndagen i månaden kl 13.45. Entréavgift 50 kr för alla som fyllt 17 år.
2018: 4 februari, 4 mars, 1 april, 6 maj, 3 juni, 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december.

Stadsvandring med domkyrkoperspektiv (svenska)

Sista söndagen i månaden under vår och sommar kl 13.45, gratis.
2018: 25 mars, 29 april, 27 maj, 24 juni, 29 juli, 26 augusti.

Temavisningar våren 2018

Tre gånger per termin. Gratis.
Söndag 18 februari kl 15.30 Kallt och mörkt i domkyrkan – om uppvärmning och belysning.
Söndag 18 mars kl 15.30 Domkyrkans Mariabilder.
Söndag 22 april kl 15.30 Kvinnor i domkyrkan.

Öppna visningar vid särskilda tillfällen

Kulturnatten: 8 september, se www.kulturnattenuppsala.se
För lediga skolbarn: Under sportlov och höstlov.
Kallt och mörkt – hur var vintern i domkyrkan? – sportlovsvisning för barn 6–12 år och medföljande måndag 19 februari och tisdag 20 februari kl 10.30 och 13.30 båda dagarna. Gratis.
Siden, sammet, guld och glitter - höstlovsvisning för barn 6–12 år och medföljande måndag 29 oktober och onsdag 31 oktober kl 10.30 och 13.30 båda dagarna. Begränsat antal, visningsbiljett hämtas i Katedralbutiken samma dag. Barn gratis, medföljande vuxna 50 kr.

ÖPPNA VISNINGAR AV DOMKYRKAN (ENGELSKA)

Visning av domkyrkan (engelska)

Första lördagen i månaden kl 12.30. Gratis.
2018: 3 februari, 3 mars, 7 april, 5 maj, 2 juni, 1 september, 6 oktober, 3 november, 1 december.

Extra visningar (engelska)

Söndagarna 1 april, 29 april, 23 december och 30 december kl 12.30.

BOKADE VISNINGAR

Grupper av alla slag kan boka egen visning. Är gruppen större än 30–35 personer rekommenderar vi bokning av två guider för bästa möjliga upplevelse. I museet Skattkammaren kan max 25 personer få visning samtidigt. De vanligaste visningsspråken är svenska eller engelska men ofta kan vi ordna visning även på finska, tyska, franska, spanska, italienska och ryska. Boka din visning via mejl eller ring 018-430 36 16.

Skolvisningar med en mängd olika teman presenteras i foldern Skolvisningar i Uppsala domkyrka läsåret 2017–18. Vi erbjuder visningar för skolor som ett led i den fördjupning som läroplanen föreskriver. Finns särskilda behov i gruppen så informera gärna om det vid bokningen. Om behoven i klassen är olika kan en gruppindelning göras för att möta dessa.

Domkyrkan

Berätta gärna när du bokar om din grupp är intresserad av något speciellt eller om ni vill ha en mer allmän visning. Våra guider kan lägga särskild vikt vid olika tidsperioder eller ämnen som till exempel kvinnor med anknytning till Uppsala domkyrka, symboler i kyrkorummet med mera.

Skattkammaren

I Skattkammaren finns unika textilier från medeltiden och föremål från domkyrkans kungliga gravar. Museet är tyvärr inte tillgängligt med rullstol eller rollator på grund av besvärliga utrymningsvägar. Gruppstorlek max 25 personer – om ni är fler kan gruppen delas i två grupper och få visning av kyrkorummet och Skattkammaren växelvis.

Utemiljön kring domkyrkan

Domkyrkan omges av en rad historiska byggnader. Guiden kan berätta mer om dem och om domkyrkan under en stadsvandring i närmiljön.

PRISER

Skolklasser från Uppsala stift*: 0 kr

Skolklasser från andra stift: 600 kr (900 kr om både kyrkorum och museum)

Församlingsgrupper från olika samfund: 1100 kr (1100 kr om både kyrkorum och museum)

Övriga grupper: 1320 kr (1750 kr om både kyrkorum och museum)

Vid vuxenvisning i Skattkammaren tillkommer grupprabatterad entréavgift till museet: 35 kr/deltagare.

Vid visning efter domkyrkans ordinarie öppettid tillkommer vaktmästarkostnad: 550 kr/påbörjad timme efter kl 18.00.

Om gruppen behöver delas och ha två guider är priset gånger två.

* Uppsala stift omfattar Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland, Hälsingland samt Heby kommun i Västmanland.