Svenska kyrkan Uppsala

Svenska kyrkan Uppsala Besöksadress: S:t Eriks torg 7, 75310 Uppsala Postadress: BOX 897, 75108 UPPSALA Telefon: +46(18)4303500 E-post till Svenska kyrkan Uppsala Webbplats

Visningar av Uppsala domkyrka

Att delta i en guidad visning av domkyrkan eller museet Skattkammaren ger en bättre upplevelse. Titta i lugn och ro medan guiden berättar och svarar på frågor. Du ser och lär sådant som du annars inte hade upptäckt!

Domkyrkans visningsverksamhet vänder sig till alla. Vi anpassar visningen efter deltagarnas ålder, behov och förutsättningar. Kanske har gruppen också önskemål om att guiden betonar en viss tidsperiod eller särskilda ämnesområden.

Vi erbjuder visning av domkyrkan, museet Skattkammaren och av utemiljön nära domkyrkan. Det är däremot inte längre möjligt att besöka domkyrkans torn.

För enskilda besökare finns öppna visningar på bestämda tider. Grupper är välkomna att boka egen visning. Läs mer om öppna respektive bokade visningar nedan.

De vanligaste visningsspråken är svenska eller engelska men ofta kan vi ordna visning även på finska, tyska, franska, spanska, italienska och ryska.

Visningstider för Bill Viola: Visitation - Reformation hösten 2017.

Öppna Visningar av domkyrkan (Svenska)

Visning av domkyrkan (svenska)

Varje söndag kl 12.30. Gratis.

Visning av Skattkammaren (svenska)

Första söndagen i månaden kl 13.30. Entréavgift 50 kr för alla som fyllt 17 år.
2017: 5 februari, 5 mars, 2 april, 7 maj, 4 juni, 3 september, 8 oktober, 5 november, 3 december.

Stadsvandring med domkyrkoperspektiv (svenska)

Sista söndagen i månaden under vår och sommar kl 13.30, gratis.
2017: 26 mars, 23 april (flyttad från Valborgshelgen), 28 maj, 25 juni, 30 juli, 27 augusti.

Sommarvisningar

Visning flera gånger dagligen på svenska och engelska 26 juni–20 augusti 2017.
Visningstid måndagar till lördagar:
Kl 10.00 domkyrkan (engelska)
Kl 11.00 domkyrkan (svenska)
Kl 13.00 domkyrkan (svenska)
Kl 14.00 Skattkammaren (svenska)
Kl 14.00 domkyrkan (engelska)
Kl 15.00 domkyrkan (svenska)
Kl 16.00 Skattkammaren (engelska)
Visningstid söndagar:
Kl 12.30 domkyrkan (svenska)
Kl 14.00 Skattkammaren (svenska)
Kl 15.00 domkyrkan (engelska)
Kl 16.00 Skattkammaren (engelska)

Enstaka gånger kan en sommarvisning vara inställd eller flyttad när det pågår konsert, vigsel, begravning eller annan gudstjänst i kyrkorummet.

Temavisningar hösten 2017

Tre gånger per termin. Gratis.
Höstens temavisningar är en dramatiserad visning med anledning av Reformationsåret 2017.
Munken som vågade protestera: Söndag 24 september, kl 15.30
Munken som vågade protestera: Söndag 15 oktober, kl 15.30
Munken som vågade protestera: Onsdag 15 november, kl 16.30

Dessutom visning av höstens utställning: Visitation Reformation, videoverk av Bill Viola.

Öppna visningar vid särskilda tillfällen

Kulturnatten: 9 september, se www.kulturnattenuppsala.se
För lediga skolbarn: Under sportlov och höstlov.

ÖPPNA VISNINGAR AV DOMKYRKAN (ENGELSKA)

Visning av domkyrkan (engelska)

Första lördagen i månaden kl 12.30. Gratis.
2017: 4 februari, 4 mars, 1 april, 6 maj, 3 juni, 2 september, 7 oktober, 4 november, 2 december.

Extra visningar (engelska)

Söndag 16 april och lördag 29 april kl 12.30.

BOKADE VISNINGAR

Grupper av alla slag kan boka egen visning. Är gruppen större än 30–35 personer rekommenderar vi bokning av två guider för bästa möjliga upplevelse. I museet Skattkammaren kan max 25 personer få visning samtidigt.

Domkyrkan

Berätta gärna när du bokar om din grupp är intresserad av något speciellt eller om ni vill ha en mer allmän visning. Våra guider kan lägga särskild vikt vid olika tidsperioder eller ämnen som till exempel kvinnor med anknytning till Uppsala domkyrka, symboler i kyrkorummet med mera.

Skattkammaren

I Skattkammaren finns unika textilier från medeltiden och föremål från domkyrkans kungliga gravar. Museet är tyvärr inte tillgängligt med rullstol eller rollator på grund av besvärliga utrymningsvägar. Gruppstorlek max 25 personer – om ni är fler kan gruppen delas i två grupper och få visning av kyrkorummet och Skattkammaren växelvis.

Utemiljön kring domkyrkan

Domkyrkan omges av en rad historiska byggnader. Guiden kan berätta mer om dem och om domkyrkan under en stadsvandring i närmiljön.

Priser (Från 1 januari 2017) Prislista (gäller 2017)

Skolklasser från Uppsala stift*: 0 kr

Skolklasser från andra stift: 600 kr (900 kr om både kyrkorum och museum)

Församlingsgrupper från olika samfund: 1100 kr (1100 kr för både kyrkorum och museum)

Övriga grupper: 1320 kr (1750 kr för både kyrkorum och museum)

Vid vuxenvisning i Skattkammaren tillkommer grupprabatterad entréavgift till museet: 35 kr/deltagare.

Vid visning efter domkyrkans ordinarie öppettid tillkommer vaktmästarkostnad: 550 kr/påbörjad timme efter kl 18.00.

Om gruppen är behöver delas och ha två guider är priset gånger två.

* Uppsala stift omfattar Uppland från Märsta och norrut, Gästrikland, Hälsingland samt Heby kommun i Västmanland.