Foto: Susanna Adner

Dop

Dopet är en högtid som är förknippad med stor glädje. ”Vi välkomnar dig i Guds familj och tar emot dig med kärlek och förväntan”. Med de orden välkomnas en ny medlem i Svenska kyrkan i samband med dopet. Och alla är välkomna – barn som vuxen!

Ett barn föds
En fantastisk händelse, fylld av förhoppningar och framtidstro.
Tomelillabygdens församling erbjuder ditt barn att döpas, att få del av Guds välsignelse och också bli medlem i Svenska kyrkan.

Dop
De allra flesta döps när de är små. Men om man inte är döpt kan man döpas som en del av konfirmationstiden. Men också senare i livet som vuxen.
Man blir inte automatiskt medlem i Svenska kyrkan när man föds. Det blir man istället genom dopet. Man kan också anmäla barnet som medlem i kyrkan och vänta med dopet.

Innan barnet döps
Kontakta Tomelillabygdens församling för att boka tid för dop. Du når oss på telefon 0417-142 01. Sedan kontaktar prästen som ska döpa barnet er som föräldrar för ett samtal. Det samtalet kan ske hemma hos er eller på pastorsexpeditionen. Där får ni prata om vad dopet betyder men också planera dopgudstjänstens innehåll.

Faddrar
Fadderns uppgift är att på olika sätt finnas till hands för barnet och stötta barnet i dess utveckling som människa och kristen. Faddern deltar aktivt i dopet. Fadder kan alla som själva är döpta vara.

Dop i gudstjänsten
I Tomelillabygdens församling sker dopen i huvudsak i eller i anslutning till någon gudstjänst. Dopet sker i den kyrka där det den aktuella söndagen firas gudstjänst.

Vad kostar det?
Ett dop i Svenska kyrkan kostar aldrig något!

Läs gärna mer om dopet på Svenska kyrkans hemsida!