Kyrkans hus med kyrkogården och Tidaholms kyrka till vänster (utanför bilden), solen skiner och himlen är blå.
Foto: Tone Westerlund

Kyrkans hus - hur går det?

Nyhet Publicerad Ändrad

Det har varit en lång resa sedan beslutet om att bygga ett nytt Kyrkans hus togs. Nu är vi äntligen snart i mål och kan få ta våra första steg i ett nytt, fräscht och hållbart Kyrkans hus i Tidaholm. Välkommen att vara med på invigningsfesten den 19 april!

Ett hus träder fram och det börjar närma sig...

Under våren 2023 går startskottet för den efterlängtade flytten in i nya Kyrkans hus! Det planeras självklart en inflyttningsfest framöver, mer information om den kommer senare.

Du som går i en av de grupper som vanligtvis håller till i Tidaholms kyrka och Tingshuset behöver vara beredd på att din grupp tillfälligt kan komma att behöva ställas in, med anledning av flytten in i nya Kyrkans hus.

Svenska kyrkan Tidaholm ber om överseende med att det kan vara lite rörigt under vårterminen.

Invigningsfest

Invigningen av Kyrkans hus sker med fest och öppet hus hela dagen, onsdagen den 19 april.

Det startar med torgcafé på förmiddagen, sångglada barn på eftermiddagen och klockan 18.30 en festkväll med biskop Åke Bonnier och Harmony Gospel.

Varför ett nytt Kyrkans hus?

Den senaste omfattande renoveringen av Kyrkans hus gjordes 1978, alltså för 40 år sedan. Det har varit ett hårt slitage då tusentals människor besökt Kyrkans hus varje vecka under terminerna tidigare. Något färre har det varit under sommar- och juluppehållet.

Vid renoveringen för 40 år sedan byggde man om för en annan verksamhet än den som senare blev och som finns idag. Efter en lång process där man undersökte möjligheterna att bygga om alternativt bygga nytt, tog ett enigt kyrkoråd och ett enigt kyrkofullmäktige beslut om att riva Kyrkans hus och bygga nytt.

Det finns naturligtvis en rad orsaker till detta. Här är en kort sammanfattning:

  • Ventilationen och ett underdimensionerat värmesystem går ej att åtgärda. Till exempel att det är 15 grader i vissa lokaler medan det är 26 grader i andra.
  • Hög energiförbrukning.
  • Lokaler för verksamhet som inte är godkända ur arbetsmiljösynpunkt.
  • Stora framtida underhållsbehov: fasad, fönster, tak...
  • Köket var slitet och uppfyllde ej kraven för kök i offentlig miljö.
  • Leveranser, skedde på innergården, fordon körde in trots att där fanns lekande barn.
  • Uppfyller inte alla krav på säkerhet vad gäller bland annat barnverksamheten.
  • Tillgänglighet (halvtrappor och verksamhet i nivåer dit det är svårt att ta sig för den som är rullstolsburen eller har svårt att ta sig fram på annat sätt).