Trettondag jul

Text av församlingsherde Alexander Dahlquist

Det finns många legender kopplade till stjärntydarna som besökte Jesus i Betlehem. Att de skulle vara visa, män, tre stycken. Att de skulle vara kungar, heta Baltazar, Kaspar och Melchior. Många av legender kring dessa stjärntydare är gamla och flera av dem är säkert sanna, men för Matteus verkar de vara oviktiga.

I de första kapitlen i Romarbrevet kan vi läsa om hur Gud ger sig till känna för alla människor genom sin skapelse och att vi i träd, människor och stjärnor kan se något litet av hur fantastisk Gud är. Vi kan ana Gud i naturen men för att verkligen lära känna Gud kliver han ner bland människorna i Jesus Kristus och i Jesus kan vi möta Gud ansikte mot ansikte, se vem Gud är. De vise männen gjorde denna resa, de anade Gud i stjärnorna, de såg tecknen av en skapare och i stjärnan förstod det att en Kung var född och de stannade inte i på avstånd. De nöjde sig inte med att ana Gud. De började söka. Stjärntydarnas sökande gick inte spikrakt, vårt letande efter Gud gör sällan det, men efter några omvägar så nådde de fram. De visste inte men vi vet vad Jesus sa senare: den som söker han finner.

Stjärntydarna anade Gud, sökte och fann Jesus, och det är också din och min utmaning. De följde stjärna, red i dagar och nätter för att upptäcka att det kommit hem, för vårt hem är där vårt ursprung och mål möts, i Jesus Kristus. Låt oss aldrig nöja oss med att ana Gud utan låt oss söka honom som ständigt kommer oss till mötes. Wise men and women still seek Him.

Bön
Gud tack för att du kom till oss. Tack för att du visar dig för oss och för att vi kan finna dig. Hjälp oss att inte nöja oss med små glimtar av dig utan söka efter att varje dag ännu mer få lära känna dig.

Vi ber Herren för vår värld, för alla sjuka och ensam. För dom som jobbar hårt och för dom som önskar att dom fick jobba. Vi ber för dom som längtar efter att skolan skall börja igen och för dom som inte vill gå dit, för lärare och elever. Och vi ber dig Herre låt den dag komma snart när vi kan söka dig tillsammans i din kyrkas gudstjänster, amen.

En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.