Tredje söndagen i fastan

David och Goliat, text av Frida Vikström

David och Goliat – berättelsen om den unge herdepojken David som mot alla odds besegrar jätten Goliat med en stenslunga!

David skickas iväg med mat till sina äldre bröder i Israels armé som ligger i strid mot filistéerna. Där får David höra hur jätten Goliat utmanar Israels här: ”Skicka fram en man som kan kämpa med mig”. Goliat hånar Israels Gud. Ingen vågar göra något.

Det onda kan upplevas som en skrämmande jätte. Har du något som skrämmer, som känns omöjligt att gå emot?

David låter sig inte skrämmas av Goliat. Han går till kung Saul och säger att han vill möta Goliat. Saul svarar; ”Du är ju bara en pojke och han har varit krigare i hela sitt liv.”

Ett svärd, som symbol för kampen mot ondskan.

Känner du igen den där rösten: ”Lägg ner, det kommer aldrig att gå! Vem tror du att du är?” Kanske är det andra som säger så? Eller dina egna tankar?

David lyssnar inte på den rösten. Han är förvissad om att han med Guds hjälp kan besegra Goliat. Inte på grund av ett stort självförtroende utan genom tron på en stor GUD! Vad är Goliat i jämförelse med Gud som skapat himmel och jord?

Saul vill klä David i hans egen tunga rustning. ”Nej” säger David. Han behöver få gå i sina egna kläder och sin egen utrustning – en stenslunga.

Kanske vi försökt gå i någon annans ”rustning”? Gud har gjort oss olika och vi får möta utmaningar på olika sätt. Men det finns en rustning som passar för alla som vill tro på Jesus – Guds rustning! (Efesierbrevet 6:10-18).

Gud kan göra under. Men han använder också våra naturliga förmågor. David hade som herde mött både björn och lejon. Han hade tränat hårt för att kunna träffa när björnen anfaller. Den förmågan använder Gud för att besegra Goliat. I Guds hand kan våra förmågor – små eller stora - leda till storverk.

David dödar Goliat och vinner seger. Ur Davids släkt föds den person som skulle få möta Ondskan själv i närkamp – Jesus, Guds son. Mänskligt sett såg det ut som att Ondskan skulle vinna när Jesus hängdes på ett kors. Men i verkligheten hade Djävulen ingen chans mot Gud.

Förbön:

Be för de som just nu upplever mycket kamp mot ondska i världen eller i sitt eget liv.

En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.