Skärtorsdag - Hur ska det gå?

Text av Magnus Eriksson

Hur skall det sluta? Det undrar vi, tror jag, för det mesta i början på filmer, men vi kanske ändå anar vart åt det lutar. I det verkliga livet tror vi också att vi anar och vet var som blir härnäst. Det är också många gånger som det inte blir som vi hade tänkt från början.

Jag kan undra vilka tankar som flög igenom de lärjungar som skulle följa mannen med vattenkrukan. Smög de kanske….Bara det var ju en spännande start på en fest, att följa en människa som hörde till ovanligheten vid den tiden, det att en man bar vatten! Och det var på något sätt även förbokat i den övre salen. Platsen var fixad, maten var ordnad, allt enligt traditionen. Förväntningarna var nog höga på en måltid i goda vänners lag, i ett Jerusalem där allt brukar hända. Påskfesten som skapade en glädje och förväntan, inte bara i lärjungekretsen, utan i hela staden när man firade Pesach och mindes uttåget ur Egypten. Många extra var det som var där, och så även Jesus med en skara av lärjungar och följeslagare som hade gått från klarhet till klarhet. De hade varit med om under som hade skett och människor som kommit till tro och blivit helade, och en Jesus som kunde förlåta synder.

Men så säger Jesus helt plötsligt där på kvällen när stämningen är hög: ”En av er kommer att förråda mig!” Vem? Vem? Frågan snurrade runt bordet. Tänk, det var ingen som anade vem, knappt så att de kunde fria sig själva där runt bordet. Det var klart förstås att Judas visste, och Jesus.

Bröd och en kalk med rött vin.

Stämningen var som med de tre musketörerna ” en för alla, alla för en”. Ett sådant gott gäng, en sådan god gemenskap med så många goda fantastiska upplevelser! Hur skulle någon kunna svika detta! Både Jesus och alla vännerna.

Mitt i oron, mixad med glädje och nära gemenskap, på randen till förräderi, så välsignar Jesus bryter brödet och delar ut och låter kalken med vin gå runt till dem alla. Det nya förbundet får en början med både ond och god. Lovsången ljuder och ett nådens förbund instiftas där och då, den kvällen. Därefter går Jesus med några utvalda ut i natten för att be på Olivberget.

Bön:

Herre vår Gud, vi tackar dig för att du genom din son har gett oss den heliga måltiden. Hjälp oss och alla människor att upptäcka och ta emot gåvan som du vill ge. Herre låt ditt rike bli synligt också i oss och i våra relationer till varandra. I Jesu namn. Amen!

En gammaldags reservoirpenna ligger i en anteckningsbok, fylld med handskriven text.

Tankar inför helgen

Pastoratets präster, diakoner och församlingspedagog funderar över kommande söndags texter.